Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Hurikán Milton si vyžiadal na Floride už 16 životov

Na snímke trosky na zemi v blízkosti žeriavu, ktorý spadol na budovu na 1st Avenue South v St. Petersburgu na Floride, keď sa oblasťou prehnal hurikán Milton vo štvrtok 10. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Hurikán Milton dorazil na Floridu v stredu večer miestneho času ako hurikán tretej kategórie. Postupne zoslabol na hurikán prvej kategórie a z Floridy pokračoval smerom do Atlantického oceánu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 10. októbra (TASR) - Najmenej 16 obetí na životoch si vyžiadal hurikán Milton, keď sa vo štvrtok prehnal cez americký štát Florida, kde teraz už prebiehajú tzv. čistiace práce. Z ulíc odstraňujú popadané stromy či elektrické vedenie, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Hoci Milton nepriniesol ničivý príval morskej vody, akého sa Florida obávala, odstraňovanie jeho následkov môže niektorým obyvateľom trvať ešte mnoho týždňov či mesiacov.

Podľa analytikov by škody spôsobené týmto hurikánom, ktorý bol piatym najsilnejším svojho druhu v histórii, mohli len samotné poisťovne vyjsť až na 100 miliárd dolárov. Úplný rozsah škôd sa ešte len zisťuje, pričom Biely dom už prisľúbil pomoc zo strany federálnej vlády.

Milton dorazil na západné pobrežie Floridy v stredu večer miestneho času ako hurikán tretej kategórie. Najhoršiu spúšť spôsobil o 160 kilometrov ďalej na východnom pobreží tohto štátu. Postupne zoslabol na hurikán prvej kategórie a z Floridy pokračoval smerom do Atlantického oceánu.

Hoci sa nenaplnili obavy a priamo nezasiahol mesto Tampa, v dôsledku nepriaznivého počasia zostali na Floride bez dodávok elektrickej energie vyše tri milióny ľudí.

Milton so sebou priniesol aj tornáda, ktoré tiež majú na svedomí viaceré z obetí na životoch a ešte viac prehĺbili skazu, ktorú do oblasti len pred necelými dvoma týždňami priniesol hurikán Helene.

Floridský guvernér Ron DeSantis tvrdí, že hoci sa štát vyhol "najhoršiemu scenáru", škody po hurikáne sú aj tak značné.

Odstraňovanie následkov hurikánov sa stalo aj politickou témou v rámci čoraz vyostrenejšej kampane pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA.

Exprezident Donald Trump, ktorý je republikánskym kandidátom, kritizoval prezidenta Joea Bidena a viceprezidentku a zároveň svoju demokratickú volebnú rivalku Kamalu Harrisovú za postup vlády pri odstraňovaní následkov hurikánov Helene a Milton. Rozširoval napríklad aj dezinformácie o tom, že spreneverili federálne finančné prostriedky určené na zvládanie prírodných katastrof, čo však bolo opakovane vyvrátené. Harrisová obvinila Trumpa z politikárčenia.