Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

USA: Irán plánuje podniknúť raketový útok na Izrael

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari oznámil, že izraelské systémy protivzdušnej obrany sú pripravená na akýkoľvek útok zo strany Iránu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 1. októbra (TASR) - Irán plánuje "bezprostredne" zaútočiť na Izrael balistickými raketami, vyhlásil v utorok vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu a varoval pred vážnymi dôsledkami prípadného takéhoto útoku. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP.

"Spojené štáty majú náznaky, že Irán sa pripravuje na bezprostredný útok balistickými raketami na Izrael," povedal americký predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

"Aktívne podporujeme obranné prípravy na obranu Izraela pred týmto útokom," doplnil s varovaním, že prípadný vojenský útok Teheránu na Izrael "bude mať pre Irán vážne dôsledky".

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari oznámil, že izraelské systémy protivzdušnej obrany sú pripravená na akýkoľvek útok zo strany Iránu. Zatiaľ však podľa neho nebola spozorovaná žiadna hrozba. Hagari dodal, že Izrael a jeho spojenci sú v stave vysokej pohotovosti a akýkoľvek útok Iránu neostane bez následkov.

Varovania pred možným útokom Iránu na Izrael prišli po tom, čo izraelské pozemné sily v noci na utorok začali pozemnú ofenzívu v Libanone. Predchádzalo jej niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v metropole Bejrút a ďalších častiach krajiny.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok v reakcii na zabitie vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána varovalo, že Teherán nenechá bez odozvy žiadny zo "zločinov" Izraela.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok varoval Irán, že "na Blízkom východe nie je miesto, kam by Izrael nedosiahol". Dodal, že budúcnosť, "v ktorej je Irán konečne slobodný, príde oveľa skôr, než si ľudia myslia".

Útok Iránu na Izrael môže prehĺbiť obavy zo širšieho regionálneho konfliktu na Blízkom východe, ktorému sa chcú USA a ďalšie svetové moci vyhnúť, píše AFP.

Washington v pondelok informoval, že posilňuje svoje sily na Blízkom východe o "niekoľko tisíc" vojakov. Do regiónu privedie nové jednotky a zároveň rozšíri ďalšie, ktoré tam už pôsobia. Zároveň nasadí viac stíhačiek.