Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

USA obvinili šiestich Rusov v súvislosti s kyberútokmi proti Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Americký prokurátor pre obvod Maryland Erek Barron spresnil, že obvinení ruskí rozviedčici boli členmi podskupiny jednotky GRU 29155.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 6. septembra (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok obvinili piatich členov ruskej vojenskej rozviedky GRU a jedného ruského civilistu z kybernetických útokov na systémy na Ukrajine a u jej spojencov ešte pred začiatkom ruskej invázie vo februári 2022. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Všetci šiesti sú momentálne na úteku a USA ponúkli odmenu 60 miliónov dolárov za informácie vedúce k ich zatknutiu.

Táto kybernetická kampaň s použitím malvéru proti Ukrajine z januára 2022 je známa pod názvom "WhisperGate" a podľa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) by mohla byť považovaná za "prvý výstrel vojny" Ruska a Ukrajiny.

Kampaň zahŕňala "útoky na civilnú infraštruktúru a ukrajinské počítačové systémy, ktoré nesúviseli s armádou alebo národnou obranou", objasnil na tlačovej konferencii námestník ministra spravodlivosti Matthew Olsen. Útoky sa podľa neho neobmedzovali iba na Ukrajinu, ale zasiahli aj počítačové systémy v 26 členských krajinách NATO vrátane USA.

Špeciálny agent FBI William Delbagno tvrdí, že cieľom kybernetických útokov bolo ochromiť ukrajinskú vládu a kritickú infraštruktúru zameraním sa na finančné systémy, poľnohospodárstvo, záchranné služby, zdravotníctvo a školy.

Olsen dodáva, že snahou bolo aj podlomiť morálku ukrajinskej verejnosti. Obvinení podľa neho ukradli a zverejnili osobné údaje tisícov ukrajinských civilistov vrátane zdravotných informácií pacientov a iné súkromné údaje.

Ruského 22-ročného civilistu Amina Timoviča Stigala obvinili ešte v júni zo sprisahania s cieľom nabúrať sa do počítačových systémov a zničiť ich. Veľká federálna porota v Baltimore vo štvrtok spolu s ním obvinila aj piatich operatívcov GRU - Vladislava Borkovkova, Denisa Denisenka, Jurija Denisova, Dmitrija Gološubova a Nikolaja Korčagina.

Americký prokurátor pre obvod Maryland Erek Barron spresnil, že obvinení ruskí rozviedčici boli členmi podskupiny jednotky GRU 29155. Táto jednotka je spojená napríklad aj s výbuchom muničného skladu v českých Vrběticiach či pokusu o otrávenie dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v Británii.