Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

USA odsúdili masívny ruský útok na ukrajinskú energetiku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondelok počas masívneho útoku ruskej armády zachytila 102 zo 127 rakiet a 99 zo 109 dronov, oznámil veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

Washington 26. augusta (TASR) - Biely dom v pondelok odsúdil masívny útok ruskej armády na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Zároveň prisľúbil Kyjevu trvalú podporu. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry AFP.

"Čo najdôraznejšie odsudzujeme pokračujúcu vojnu Ruska proti Ukrajine a snahu uvrhnúť ukrajinský ľud do tmy, keď sa blíži jeseň," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Najnovší útok Ruska na Ukrajinu označil za "strašný".

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondelok počas masívneho útoku ruskej armády zachytila 102 zo 127 rakiet a 99 zo 109 dronov, oznámil podľa agentúry Reuters veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk. Vo vyhlásení zverejnenom na platforme Telegram označil kombinovaný úder za "najväčší letecký útok" od začiatku ruskej invázie.

Oleščuk informoval, že Moskva útočila na ukrajinskú kritickú infraštruktúru, najmä na palivový a energetický sektor.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v pondelok povedal, že údery ruských síl, ktoré sa začali krátko po pondelkovej polnoci a pokračovali až do ranných a dopoludňajších hodín, zasiahli 15 oblastí Ukrajiny. Útoky si vyžiadali päť obetí.

Vo viacerých regiónov vrátane Kyjevskej oblasti boli po útoku hlásené výpadky dodávok elektriny a vody.