Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

USA odsúdili raketový test Severnej Kórey

Ľudia v nedeľu 20. marca 2022 na železničnej stanici v Soule v Soule v Južnej Kórei sledujú spravodajskú reláciu so záznamom štartu severokórejskej rakety. Foto: TASR/AP

Severná Kórea od začiatku tohto roka uskutočnila niekoľko skúšok rakiet, ktoré môžu niesť jadrovú hlavicu, čo je v rozpore s rezolúciami OSN.

Brusel 24. marca (TASR) - Spojené štáty odsúdili štvrtkový raketový test Severnej Kórey a požiadali medzinárodné spoločenstvo, aby voči Pchjongjangu vyvodilo zodpovednosť za porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Južná Kórea a Japonsko uviedli, že KĽDR vo štvrtok zo svojho východného pobrežia smerom do mora odpálila zrejme svoju najväčšiu medzikontinentálnu balistickú raketu od roku 2017, píše AFP.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová tento test vo vyhlásení označila za "bezočivé" porušenie viacerých rezolúcií BR OSN, ktoré zbytočne zvyšuje napätie a hrozbu zhoršenia bezpečnostnej situácie v regióne.

"Žiadame všetky krajiny, aby voči KĽDR za takéto porušenie vyvodili zodpovednosť a žiadali, aby KĽDR pristúpila na vážne rokovania," uviedla Psakiová vo vyhlásení. "Dvere pre diplomaciu nie sú zatvorené, Pchjongjang však musí okamžite prestať s konaním, ktoré spôsobuje destabilizáciu," dodala.

Severná Kórea od začiatku tohto roka uskutočnila niekoľko skúšok rakiet, ktoré môžu niesť jadrovú hlavicu, čo je v rozpore s rezolúciami OSN.

KĽDR raketu vo štvrtok odpálila z oblasti letiska Sunan v blízkosti hlavného mesta Pchjongjang, píše AFP. Generálny štáb juhokórejských ozbrojených síl uviedol, že táto raketa má dosah 6200 kilometrov. Japonské úrady oznámili, že mohlo ísť o "nový typ" medzikontinentálnej balistickej rakety. Teleso letelo vo vzduchu 71 minút a dopadlo do japonských územných vôd.