Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

USA oznámili nové sankcie voči izraelským osadníkom v Predjordánsku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

K oznámeniu sankcií došlo v deň, keď Izrael spustil rozsiahly útok v Predjordánsku, počas ktorého zahynulo podľa jeho slov deväť palestínskych bojovníkov.

Washington 28. augusta (TASR) - Spojené štáty v stredu oznámili nové sankcie voči izraelským osadníkom na Západnom brehu Jordánu v súvislosti s násilím páchaným na Palestínčanoch. Zároveň vyzvali aj Izrael na vyvodenie väčšej zodpovednosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

K oznámeniu sankcií došlo v deň, keď Izrael spustil rozsiahly útok v Predjordánsku, počas ktorého zahynulo podľa jeho slov deväť palestínskych bojovníkov. Izrael zaútočil aj napriek varovaniam administratívy amerického prezidenta Joea Bidena pred rozšírením konfliktu v Pásme Gazy.

"Násilie extrémistických osadníkov na Západnom brehu Jordánu prináša veľké ľudské utrpenie, narúša bezpečnosť Izraela a ohrozuje budúcnosť mieru a stability v regióne," zdôraznil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. "Je dôležité, aby izraelská vláda vyvodila zodpovednosť voči všetkým osobám a subjektom, ktoré sú zodpovedné za násilie páchané na civilistoch na Západnom brehu Jordánu," doplnil vo vyhlásení.

K najnovším cieľom sankcií patrí aj izraelská skupina ha-Šomer Još, ktorá podporovala nepovolenú osadnícku základňu v južných Hebronských vrchoch. Dobrovoľníci z tejto skupiny ešte začiatkom roka oplotili dedinu, ktorej 250 palestínskych obyvateľov následne muselo odísť, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. Webová stránka ha-Šomer Još pritom uvádza, že skupina pomáha "rôznym poľnohospodárom v Judei a Samárii, ktorí statočne chránia našu pôdu a odolávajú ekonomickým ťažkostiam a poľnohospodárskej kriminalite".

Ministerstvo zahraničných vecí uvalilo sankcie aj na muža obvineného z vedenia ozbrojených osadníkov, ktorí stavali cestné zátarasy a vytvárali hliadky útočiace proti Palestínčanom.

Od 7. októbra 2023, keď útok militantného hnutia Hamas na Izrael vyvolal vojnu v Pásme Gazy, sa násilie rozšírilo aj na Západnom brehu Jordánu okupovanom Izraelom od roku 1967.

Od začiatku vojny zabili izraelské jednotky a osadníci v Predjordánsku najmenej 640 Palestínčanov, uvádza agentúra AFP na základe oficiálnych palestínskych údajov. Spojené štáty pritom opakovane vyjadrili svoje znepokojenie z osadníckeho násilia a rozširovania osád, ktoré podporujú aj krajne pravicoví členovia izraelskej vlády. Bidenova administratíva sa však zdržala uvalenia sankcií na ministrov.

Sankcie USA vo všeobecnosti bránia osobám a organizáciám, na ktoré ich uvalia, v prístupe do amerického finančného systému. Izraelské banky následne obmedzujú spoluprácu s danými subjektmi pre obavu z vyvodenia dôsledkov zo strany Spojených štátov.