Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

USA sa na protiúdere Izraelu nezúčastnili, sledovali útoky Hizballáhu

Na snímke príslušníci izraelského vojenského námorníctva plačú na pohrebe svojho kolegu na vojenskom cintoríne v Jeruzaleme v nedeľu 25. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Hizballáh už dávnejšie prisľúbil odplatu za zabitie svojho vysokopostaveného veliteľa Fuáda Šukra, ktorý zahynul v júli pri izraelskom útoku v Bejrúte.

Washington 25. augusta (TASR) - Spojené štáty pomáhali sledovať paľbu rakiet a dronov, ktoré libanonské militantné hnutie Hizballáh v noci na nedeľu vypustilo na Izrael, ale nezúčastnili sa na úderoch na Libanon ani na zostreľovaní striel, uviedol predstaviteľ amerického rezortu obrany. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

"USA sa nezúčastnili na preventívnych úderoch Izraela. Poskytli sme určitú podporu ISR (spravodajstvo, sledovanie a prieskum), pokiaľ ide o sledovanie prichádzajúcich útokov libanonského Hizballáhu, ale neuskutočnili sme žiadne kinetické operácie, pretože neboli potrebné," uviedol činiteľ pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

"Naďalej pozorne sledujeme situáciu a zostávame dobre pripravení podporiť obranu Izraela pred útokmi zo strany Iránu alebo akýchkoľvek jeho zástupcov," dodal predstaviteľ.

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh v nedeľu poprel, že izraelská armáda zničila tisíce raketometov tejto radikálnej militantnej skupiny.

"Reči o tom, že odboj (Hizballáh) sa chystal odpáliť 8000 alebo 6000 rakiet a dronov a že (Izrael) to prekazil, sú falošné tvrdenia," povedal Nasralláh v televíznom prejave a dodal, že boli zničené len "desiatky raketometov".

Izraelská armáda uviedla, že Hizballáhu sa nepodarilo zasiahnuť vojenskú spravodajskú základňu neďaleko Tel Avivu, ktorá bola podľa vodcu libanonskej ozbrojenej skupiny v nedeľu terčom raketového a dronového útoku.

"Môžem potvrdiť, že na základni Glilot nedošlo k žiadnemu zásahu," povedal hovorca izraelskej armády.

Hizballáh vypálil rakety typu Kaťuša s cieľom zmiasť systém protivzdušnej obrany Železná kupola, aby jeho drony mohli preniknúť do izraelského vzdušného priestoru, spresnil v televíznom prejave Nasralláh.

Hizballáh už dávnejšie prisľúbil odplatu za zabitie svojho vysokopostaveného veliteľa Fuáda Šukra, ktorý zahynul v júli pri izraelskom útoku v Bejrúte.