Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

USA popreli účasť na neúspešnom pokuse o prevrat v Bolívii

Vojaci sa vracajú do vládneho paláca po spustení bolívijskej štátnej vlajky na námestí Murillo v La Paz, Bolívia, v piatok 28. júna 2024, dva dni po tom, čo armádne jednotky vtrhli do vládneho paláca, čo bolívijský prezident Luis Arce označil za pokus o štátny prevrat. Foto: TASR/AP

Bývalý bolívijský generál Juan José Zuňiga minulú stredu (26. júna) nasadil vojakov a tanky do centra hlavného mesta La Paz v snahe preniknúť do sídla prezidenta.

Washington 3. júla (TASR) - Spojené štáty sa nepodieľali na minulotýždňovom neúspešnom pokuse o štátny prevrat v Bolívii, uviedol v stredu Biely dom. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

"USA sa na tom nezúčastnili," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová pre médiá. Dodala, že Washington odsudzuje použitie armády v Bolívii.

Bývalý bolívijský generál Juan José Zuňiga minulú stredu (26. júna) nasadil vojakov a tanky do centra hlavného mesta La Paz v snahe preniknúť do sídla prezidenta. Zo svojich pozícií sa po niekoľkých hodinách stiahli. Zuňiga bol zadržaný a obvinený z terorizmu a ozbrojeného povstania.

Zadržaný generál bez predloženia dôkazov tvrdil, že organizovať vzburu mu nariadil prezident Luis Arce v snahe o zvýšenie jeho klesajúcej popularity. Prezident však tieto tvrdenia odmietol.