Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Zahraničie

USA posielajú ďalších vojakov na Blízky východ

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

USA majú momentálne v regióne približne 40.000 armádnych príslušníkov.

Washington 23. septembra (TASR) – Spojené štáty posielajú na Blízky východ ďalších vojakov v reakcii na nárast násilností medzi Izraelom a jednotkami hnutia Hizballáh v Libanone, ktoré vyvolali obavy z väčšej vojny v regióne. Oznámilo to v pondelok americké ministerstvo obrana, informuje TASR na základe správy tlačovej agentúry AP.

Hovorca Pentagónu Pat Ryder odmietol poskytnúť detaily o počte vojakov alebo ich úlohách. USA majú momentálne v regióne približne 40.000 armádnych príslušníkov.

"Vo svetle zvýšeného napätia na Blízkom východe a z veľkej opatrnosti posielame menší počet ďalších príslušníkov armády USA, aby doplnili naše sily, ktoré už sú v regióne," povedal Ryder.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyzvalo občanov USA, aby opustili Libanon, kým sú k dispozícii "komerčné možnosti". Hovorca ministerstva obrany nechcel povedať, či by vysielaní vojaci mohli v prípade potreby pomôcť s evakuáciou.

Minister obrany USA Lloyd Austin cez víkend opakovane telefonoval s izraelským rezortným kolegom Joavom Galantom v rámci úsilia o prímerie a zníženie napätia v regióne, uviedol Ryder.

"Vzhľadom na napätie, eskaláciu... existuje potenciál širšieho regionálneho konfliktu. Nemyslím si, že tam už sme, ale je to nebezpečná situácia," zdôraznil.