Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

USA posilňujú svoje jednotky na Blízkom východe o tisíce vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ide o ďalšiu eskaláciu konfliktu medzi Hizballáhom a Izraelom, ktorá nasledovala po týždni intenzívnych leteckých útokov izraelskej armády, pri ktorých v Libanone zahynuli stovky ľudí.

Washington 1. októbra (TASR) - Spojené štáty posilnia svoje jednotky na Blízkom východe o niekoľko tisíc vojakov tým, že tam vyšlú nové jednotky a zároveň personálne rozšíria tie, ktoré v regióne už pôsobia. Podľa utorkovej správy agentúry AFP o tom informovalo americké ministerstvo obrany, uvádza TASR.

Hovorkyňa Pentagónu Sabrina Singhová v pondelok uviedla, že spomínané "rozšírené jednotky zahŕňajú lietadlá F-16, F-15E, A-10, stíhacie lietadlá F-22 a pridružený personál". Neskôr spresnila, že v dôsledku toho bude v regióne "ďalších niekoľko tisíc" amerických vojakov.

Americký minister obrany Lloyd Austin následne v pondelok vyjadril podporu svojmu izraelskému kolegovi Joavovi Galantovi pri "rozklade útočnej infraštruktúry" patriacej proiránskemu hnutiu Hizballáh, ktorá sa podľa Izraela nachádza na libanonskej strane hranice s Izraelom.

Okrem toho Austin varoval Irán pred "vážnymi následkami", ak by zaútočil na Izrael v reakcii na operácie izraelskej armády voči Hizballáhu.

Izrael v utorok oznámil, že Galant informoval Austina o "lokalizovaných a cielených" pozemných operáciách zameraných na pozície Hizballáhu v južnom Libanone. Izraelská armáda ich spustila v noci na utorok.

AFP v tejto súvislosti poznamenala, že ide o ďalšiu eskaláciu konfliktu medzi Hizballáhom a Izraelom, ktorá nasledovala po týždni intenzívnych leteckých útokov izraelskej armády, pri ktorých v Libanone zahynuli stovky ľudí.