Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

USA žiadajú dohodu o digitálnej dani na úrovni OECD

Americký minister financií Steven Mnuchin, archívna snímka Foto: TASR/AP

Mnuchin v liste adresovanom OECD a datovanom 3. decembra zdôraznil, že iniciatívy zo strany Francúzska a ďalších krajín týkajúce sa zdanenia tržieb, a nie ziskov, vyvolávajú obavy Spojených štátov.

Washington 4. decembra (TASR) - Americký minister financií Steven Mnuchin vyzval všetky krajiny, aby zastavili svoje plány na zavedenie dane na digitálne služby a aby umožnili dosiahnutie dohody o medzinárodnom zdanení v rámci Organizácie pre hospodársky rozvoj a spoluprácu (OECD).

Washington považuje takzvanú digitálnu daň za neférovú a tvrdí, že cielene diskriminuje americké technologické koncerny, ako sú Amazon, Google a Facebook.

Mnuchin v liste adresovanom OECD a datovanom 3. decembra zdôraznil, že iniciatívy zo strany Francúzska a ďalších krajín týkajúce sa zdanenia tržieb, a nie ziskov, vyvolávajú obavy Spojených štátov. Dodal, že firmy v USA majú obavy zo zmeny mandatórnych pravidiel týkajúcich sa práv krajín pri zdaňovaní firiem, keďže takáto zmena môže ovplyvniť "dlhoročné piliere medzinárodného daňového systému, na ktorý sa americkí daňovníci spoliehajú".