Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Zahraničie

USA rozmiestnia v Izraeli protiraketový systém THAAD

Protiraketový obranný systém THAAD. Foto: TASR/AP

Irán začiatkom októbra podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael.

Washington 13. októbra (TASR) - Americké ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že v Izraeli rozmiestni protiraketový systém THAAD i americký vojenský personál na pomoc svojmu spojencovi pri obrane pred potenciálnymi raketovými útokmi z Iránu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Protiraketový systém THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) je schopný likvidovať balistické rakety krátkeho a stredného doletu.

Na pokyn prezidenta USA Joea Bidena americký minister obrany Lloyd Austin povolil nasadenie batérie THAAD a pridruženej posádky amerického vojenského personálu do Izraela "s cieľom pomôcť posilniť izraelskú protivzdušnú obranu po bezprecedentných útokoch Iránu proti Izraelu z 13. apríla a opäť z 1. októbra," uviedol vo vyhlásení tlačový tajomník Pentagónu Pat Ryder.

Irán začiatkom októbra podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael. Izraelská armáda oznámila, že zachytila veľký počet zo zhruba 200 vystrelených balistických rakiet. Útok bol podľa Teheránu odvetou za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych ozbrojených zložiek vrátane libanonského Hizballáhu, palestínskeho Hamasu a iránskych Revolučných gárd.