Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

USA: Snemovňa reprezentantov schválila finančnú pomoc pre Ukrajinu

Pohľad na budovu Kapitolu cez americké zástavy pri Národnom pamätníku. Foto: TASR/AP

Federálny rozpočet musí ešte schváliť americký Senát, pričom sa očakáva, že tak spraví do konca týždňa, píše denník The Guardian.

Washington 10. marca (TASR) - Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov schválila v noci na štvrtok federálny rozpočet, ktorého súčasťou je aj finančná pomoc pre Ukrajinu v hodnote 13,6 miliardy dolárov. TASR správe prevzala od agentúry AFP.

Táto suma je súčasťou tohtoročného amerického federálneho rozpočtu v celkovom objeme jeden a pol bilióna amerických dolárov a zahŕňa aj finančnú pomoc pre amerických spojencov v Európe.

"Statočný a slobodu milujúci ukrajinský ľud a naši spojenci dostanú naliehavo potrebné investície na boj proti Vladimirovi Putinovi (ruský prezident) a ruskej nelegálnej a nemorálnej invázii," uviedli predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer v spoločnom vyhlásení.

Federálny rozpočet musí ešte schváliť americký Senát, pričom sa očakáva, že tak spraví do konca týždňa, píše denník The Guardian.

Prezident USA Joe Biden minulý týždeň požiadal Kongres o desať miliárd dolárov, ktoré by išli do Európy. Avšak demokrati spoločne s republikánmi sumu postupne navýšili. Peniaze budú určené na humanitárnu, vojenskú a ekonomickú pomoc.