Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

USA: Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe

Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová odpovedá na otázky novinárov počas tlačového brífingu v Bielom dome vo Washingtone vo štvrtok 19. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Prezident naďalej zastáva názor, že by sme mali byť optimistickí a že diplomatické riešenie je najlepšou cestou, uviedla hovorkyňa na tlačovej konferencii.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 20. septembra (TASR) - Biely dom vo štvrtok vyhlásil, že eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Libanonom sa dá stále vyriešiť diplomatickou cestou. Hovorkyňa amerického prezidenta Karine Jean-Pierreová to uviedla v reakcii na nedávne výbuchy pagerov a vysielačiek v Libanone, ktoré používali členovia militantného hnutia Hizballáh. Z útoku je upodozrievaný Izrael. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

"Prezident naďalej zastáva názor, že by sme mali byť optimistickí a že diplomatické riešenie je najlepšou cestou." uviedla hovorkyňa na tlačovej konferencii. Poukázala na to, že situáciu v regióne by v budúcnosti mohlo upokojiť najmä uzavretie dohody o prímerí v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

K výbuchom pagerov a vysielačiek došlo v utorok a v stredu v rôznych častiach Libanonu. Celkovo pri nich prišlo o život najmenej 37 ľudí a zranenia utrpelo viac ako 3000 osôb. Predpokladá sa, že za útokmi stojí Izrael.

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh vo štvrtok tieto útoky označil za "vyhlásenie vojny".