Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

USA stiahli vojakov z svojej poslednej základne v Nigeri

Príslušníci americkej a nigerskej armády počas návštevy americkej základne v nigerskom meste Agadez v pondelok 5. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Nigerská armáda vypovedala dohodu o vojenskej spolupráci so Spojenými štátmi v marci a vyzvala ich, aby stiahli svojich takmer 1000 vojakov.

Washington 6. augusta (TASR) - Americká armáda stiahla jednotky z svojej poslednej základne v Nigeri. Takýto krok podnikla v súlade s výzvou tamojšej vojenskej junty, ktorá sa po vlaňajšom puči chopila moci v tejto stredoafrickej krajine, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Nigerská armáda vypovedala dohodu o vojenskej spolupráci so Spojenými štátmi v marci a vyzvala ich, aby stiahli svojich takmer 1000 vojakov. Od vlaňajšieho zosadenia prezidenta Mohameda Bazouma sa zároveň začala zbližovať s Ruskom, s ktorým sa začiatkom tohto roka dohodla na rozvíjaní vzťahov v obrannom sektore.

Niger a USA predtým avizovali, že k úplnému odchodu vojakov dôjde najneskôr do 15. septembra. Až do prevratu pôsobili americké sily ako súčasť medzinárodného úsilia v boji proti džihádistom, ktorí pravidelne útočia naprieč regiónom Sahel na južnom okraji Sahary.

"Stiahnutie amerických síl a prostriedkov z leteckej základne 201 v Agadeze je ukončené," píše sa v spoločnom vyhlásení amerického a nigerského ministerstva obrany. Podľa AFP mali USA na tejto púštnej základni pre bezpilotné lietadlá zhruba 200 vojakov.

"Toto úsilie... bude v nasledujúcich týždňoch pokračovať ..., aby sa zabezpečilo úplné stiahnutie podľa plánu," uvádzajú rezorty. Bezprostredne však nebolo známe, koľko vojakov môžu mať ešte USA v Nigeri.

Americké jednotky za posledné desaťročie vycvičili nigerské sily and podporovali protiteroristické misie zamerané na boj s radikálnymi organizáciami Islamský štát a al-Káida v regióne, konštatuje vyhlásenie.