Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Zahraničie

Súd stanovil Trumpovi kauciu v prípade volebných podvodov v Gerogii

Ilustračné foto Foto: TASR

USA: Súd stanovil Trumpovi kauciu v prípade volebných podvodov v Gerogii

Atlanta 21. augusta (TASR) - Po obžalobe bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa v súvislosti s pokusom o volebný podvod mu stanovil v pondelok príslušný súd v americkom štáte Georgia kauciu vo výške 200.000 dolárov. TASR informuje podľa správ agentúr AP a DPA.

Z dokumentov súdu vyplýva, že Trump o podrobnostiach súvisiacich s prípadom nemôže diskutovať s 18 spoluobžalovanými. Súd mu okrem toho zakázal priame i nepriame zastrašovanie možných budúcich svedkov v prípade.

Podmienky kaucie stanovil sudca Scott McAfee a z dokumentu vyplýva, že s ňou súhlasila prokurátorka Fanni Willisová i Trumpovi obhajcovia.

Trumpa začiatkom minulého týždňa v Georgii obžalovali z vydierania a celého radu volebných podvodov. Došlo k tomu po rozsiahlom vyšetrovaní jeho snáh zvrátiť volebnú porážku v tomto štáte. Obžalovaných bolo aj ďalších 18 ľudí vrátane Trumpovho bývalého osobného právnika Rudyho Giulianiho, ktorý po voľbách vyvíjal nátlak na miestnych zákonodarcov, a bývalého šéfa Trumpovej kancelárie Marka Meadowsa.

Prokurátorka okresu Fulton Fanni Willisová tiež nariadila, že Trump i ostatní obžalovaní sa musia do piatkového poludnia miestneho času hlásiť úradom vo väznici v Atlante, píše DPA. Navrhla tiež, aby sa obžaloba čítala počas prvého septembrového týždňa a začiatok procesu určila na 4. marca budúceho roka. Agentúra DPA však upozorňuje, že sa tento termín ešte môže posunúť.

Voči Trumpovi sa v súčasnosti vedú štyri trestné konania - okrem Georgii aj v štátoch Washignton, New York a Miami.