Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na 12 Iráncov spojených s potlačením protestov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministerstvo uvádza, že iránske bezpečnostné sily vrátane Revolučných gárd a provládnych milícií Basídž viedli zásahy proti pokojným protestom v mestách po celom Iráne.

Washington 18. septembra (TASR) - Ministerstvo financií USA v stredu uvalilo sankcie na 12 občanov Iránu, ktorí sú podľa neho spojení s "pokračujúcimi násilnými represiami Teheránu voči iránskemu ľudu" a "brutálnym potlačením pokojných protestov". Sankcie USA koordinovali spolu s Kanadou a Austráliou. TASR informuje podľa agentúry Reuters a webstránky amerického ministerstva financií.

Ministerstvo financií uviedlo, že sankcie uvalili na členov iránskych Revolučných gárd, predstaviteľov iránskeho väzenského systému a na "osoby zodpovedné za smrtiace operácie v zahraničí."

Sankcie súvisia najmä s tvrdým potlačením masových protestov zo strany iránskych bezpečnostných zložiek v roku 2022. Tie vyvolala smrť 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po tom, ako ju v Teheráne zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel povinného nosenia prikrývky hlavy u žien.

Ministerstvo uvádza, že iránske bezpečnostné sily vrátane Revolučných gárd a provládnych milícií Basídž viedli zásahy proti pokojným protestom v mestách po celom Iráne. Jednotky Revolučných gárd použili proti demonštrantom hrubú silu, zatýkali ľudí za politické prejavy a pokúšali sa zastrašiť iránsky ľud násilím.

V dôsledku týchto opatrení bude majetok sankcionovaných osôb nachádzajúci sa na území USA alebo v držbe organizácií so sídlom USA zmrazený.

"USA spolu s našimi spojencami a partnermi budú pokračovať v opatreniach na vyvodenie zodpovednosti voči osobám, ktoré sú zodpovedné za krutý postup iránskeho režimu," uviedol zastupujúci námestník amerického rezortu financií Bradley T. Smith.