Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

USA v súvislosti s Ujgurmi zakazujú dovoz od piatich čínskych firiem

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ujguri sú druhým najpočetnejším moslimským etnikom v Číne, ich počet sa odhaduje na osem miliónov. Väčšina Ujgurov žije v provincii Sin-ťiang.

Washington 8. augusta (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok uvalili zákaz na dovoz produktov od ďalších piatich čínskych firiem, ktoré podozrievajú z porušovania ľudských práv etnických Ujgurov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Na zoznam subjektov zriadený na základe amerického zákona o prevencii nútenej práce Ujgurov pribudli spoločnosti sídliace v Hongkongu i v západočínskej autonómnej provincii Sin-ťiang, obývanej prevažne touto moslimskou menšinou.

Na tejto listine je teraz už vyše 70 spoločností spojených s výrobkami vrátane bavlneného oblečenia, automobilových súčiastok, vinylových podláh a solárnych panelov.

USA na zoznam zaraďujú subjekty, ktoré spolupracujú s provinčnou vládou v Sin-ťiangu pri nábore a preprave Ujgurov, Kazachov, Kirgizov či príslušníkov iných prenasledovaných skupín v Číne, alebo spoločnosti, ktoré z regiónu získavajú materiál.

Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone v reakcii na najnovší krok zo strany USA uviedlo, že "nútená práca v provincii Sin-ťiang nie je ničím iným ako ohavnou lžou šírenou protičínskymi silami a nástrojom amerických politikov na destabilizáciu Sin-ťiangu a obmedzenie rozvoja Číny".

Ujguri sú druhým najpočetnejším moslimským etnikom v Číne, ich počet sa odhaduje na osem miliónov. Väčšina Ujgurov žije v provincii Sin-ťiang.

Ľudskoprávne organizácie i vlády mnohých štátov sveta obviňujú vládu v Pekingu, že sa systematicky snaží potláčať a vykoreniť ujgurskú kultúru. Správa OSN vydaná v roku 2022 okrem toho podrobne opisuje aj "dôveryhodné" dôkazy o mučení, nútenej liečbe a sexuálnom alebo rodovo podmienenom násilí, ako aj o táboroch nútených prác v regióne Sin-ťiang. Peking všetky tieto obvinenia odmieta.