Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

ZOMRELA LEGENDA: Sérgio Mendes sa preslávil megahitom Mas que nada

Na archívnej snímke Sérgio Mendes. Foto: TASR/AP

Tento pianista a jazzový hudobník vydal 35 albumov, prvým bol Dance Moderno v roku 1961.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Los Angeles 6. septembra (TASR) - Legendárny brazílsky hudobník Sérgio Mendes zomrel vo štvrtok o veku 83 rokov v americkom Los Angeles, informovala rodina v piatkovom vyhlásení, píše TASR na základe správ agentúr DPA a AP.

Mendes bol známy svojím mixom rytmov samby a bossa novy. Jeho megahit Mas que nada bol úspešný na celom svete. Mendes v posledných mesiacoch trpel dôsledkami prekonaného ochorenia COVID-19, informovala jeho rodina.

Mendesova manželka Gracinha Leporace Mendes, ktorá bola zároveň 54 rokov jeho hudobnou partnerkou, a jeho deti boli v čase smrti pri hudobníkovi.

Mendes sa narodil 11. februára 1941 v meste Niterói v brazílskom štáte Rio de Janeiro. Dostal klasické hudobné vzdelanie v hre na klavír, potom začal v 50. rokoch minulého storočia vystupovať v hudobných kluboch. Stal sa jedným z najvýznamnejších predstaviteľov jazzu s prvkami samby.

Tento pianista a jazzový hudobník vydal 35 albumov, prvým bol Dance Moderno v roku 1961. Mendes vystupoval spolu s významnými hudobníkmi ako Tom Jobim, Vinicius de Moraes a Frank Sinatra. Za svoju 60-ročnú kariéru získal tri ocenenia Grammy a v roku 2012 ho nominovali na Oscara za skladbu Real in Rio, ktorá bola súčasťou soundtracku animovaného filmu Rio.