Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

USA vyjadrili nesúhlas s izraelskými útokmi na civilnú infraštruktúru

Vrak auta po leteckom útoku izraelskej armády na bejrútske predmestie Dáhíja vo štvrtok 3. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Cieľom USA je podľa ministerstva zahraničných vecí prímerie v Libanone, aby bol vytvorený priestor pre diplomaciu.

Washington 7. októbra (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že vojenský tlak môže umožniť diplomaciu, súčasne však môže aj viesť k rizikám. Reagovalo tak na rozsiahle útoky izraelskej armády na ciele hnutia Hizballáh v Libanone. V tejto súvislosti vyjadrilo nesúhlas s útokmi na civilnú infraštruktúru, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Vojenský tlak môže niekedy umožniť diplomaciu. Samozrejme, môže viesť aj k nesprávnemu odhadu. Môže viesť k nezamýšľaným dôsledkom," napísalo ministerstvo vo vyhlásení zaslanom emailom.

Americký rezort diplomacie dodal, že podporuje Izrael pri útočení na ciele militantného hnutia, no je proti útokom na civilnú infraštruktúru. "O všetkých týchto faktoroch teraz rokujeme s Izraelom. Jasne a dôsledne sme sa vyjadrili, že ďalšia eskalácia nie je v záujme nikoho. Každá civilná obeť je priveľká," uviedlo.

Cieľom USA je podľa ministerstva zahraničných vecí prímerie v Libanone, aby bol vytvorený priestor pre diplomaciu.

Občasná kritika Washingtonu na adresu Izraela v súvislosti s počtom mŕtvych civilistov v Pásme Gazy a Libanone je väčšinou verbálna a bez zásadnej zmeny politiky voči Izraelu, konštatuje Reuters.