Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

USA zabavili súkromné lietadlo používané venezuelským prezidentom

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Na Madura, jeho spolupracovníkov aj venezuelský ropný sektor sú už teraz uvalené tvrdé sankcie Spojených štátov a v reakcii na prezidentské voľby môžu podľa Reuters prísť ďalšie.

Washington 2. septembra (TASR) - Spojené štáty v pondelok zabavili súkromné lietadlo, ktoré používa venezuelský prezident Nicolás Maduro a členovia jeho vlády. Údajne bolo zakúpené v rozpore s americkými sankciami, preto ho z Dominikánskej republiky prepravili na Floridu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Lietadlo Dassault Falcon 900EX "bolo nelegálne zakúpené za 13 miliónov dolárov prostredníctvom fiktívnej spoločnosti a prepašované zo Spojených štátov na použitie Nicolásom Madurom a jeho kumpánmi," uvádza sa vo vyhlásení amerického rezortu spravodlivosti.

Vyšetrovanie amerických orgánov ukázalo, že lietadlo bolo do Venezuely prepašované vlani cez Karibik. Za nákupom cez fiktívnu spoločnosť údajne stoja osoby napojené na Madura. Lietadlo od minulého roka údajne lieta na vojenskú základňu vo Venezuele, pričom prepravuje Madura a ďalších predstaviteľov na návštevy do zahraničia.

K zhabaniu dochádza v čase narastajúceho tlaku na Madura pre sporné prezidentské voľby vo Venezuele z konca júla. Za víťaza ho potvrdil aj najvyšší súd, ktorý je podľa pozorovateľov naklonený vláde. Opozícia však tvrdí, že voľby boli zmanipulované a jej kandidát Edmundo González Urrutia s prehľadom Madura porazil.

"Toto je dôležitý krok, aby Maduro naďalej pociťoval dôsledky svojho zlého riadenia Venezuely," uviedol hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť na margo pondelkovej operácie.

Na Madura, jeho spolupracovníkov aj venezuelský ropný sektor sú už teraz uvalené tvrdé sankcie Spojených štátov a v reakcii na prezidentské voľby môžu podľa Reuters prísť ďalšie.