Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty tvrdia, že Rusko sa bojí pravdivých informácií

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na zozname zverejnenom v utorok ruským rezortom diplomacie je až 81 subjektov.

Washington 25. júna (TASR) - Spojené štáty v utorok uviedli, že Rusko sa bojí pravdivých informácií, čoho dôkazom je aj zablokovanie prístupu k desiatkam európskych médií na ruskom území, informovala agentúra AFP.

Ako predtým vysvetlila britská stanica BBC, ide o odvetné opatrenie Moskvy za analogický krok EÚ, ktorá na svojom území s platnosťou od 25. júna zakázala pôsobenie tlačovej agentúry RIA Novosti a denníkov Izvestija a Rossijskaja gazeta.

Na zozname zverejnenom v utorok ruským rezortom diplomacie je však až 81 subjektov, z toho 77 vysielateľov, denníkov, časopisov a online portálov z 25 krajín EÚ, ako aj štyri celoeurópske periodiká. V zozname figurujú aj slovenské denníky SME a Denník N.

Moskva svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že tieto médiá šíria nepravdivé informácie o tzv. špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine - ide o slovné spojenie, ktoré sa vo verejnom priestore v Rusku musí používať v súvislosti s vojnou rozpútanou ruskou armádou voči Ukrajine vo februári 2022.

Podľa vyjadrenia hovorcu ministerstva zahraničných vecí USA Matthewa Millera sú však tieto sankcie len ďalším dôkazom o tom, že ruská vláda podniká tvrdé kroky proti nezávislej žurnalistike, "pretože sa bojí, že by ruskí občania počuli pravdu o konaní Ruska".