Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

USA:Je možné vyhnúť sa širšiemu konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom

Príslušníci drúzskej menšiny smútia počas pohrebu svojich príbuzných v dedine Majdal Shams na Izraelom kontrolovaných Golanských výšinách, v nedeľu 28. júla 2024. Foto: TASR/AP

Regionálne napätia po útoku na Golanské výšiny, z ktorého USA a Izrael vinia Iránom podporovaný Hizballáh, rastie.

Washington 29. júla (TASR) - Spojené štáty sú presvedčené, že je možné sa vyhnúť rozsiahlejšej vojne medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh aj napriek útoku na Izraelom okupované Golanské výšiny, ktorý si v sobotu vyžiadal životy 12 detí. Uviedol to v pondelok Biely dom, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Spojené štáty a Izrael počas víkendu po útoku rokovali na "viacerých úrovniach" a riziko prepuknutia plnohodnotného konfliktu je zveličované, uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

"Nikto nechce širšiu vojnu a som presvedčený, že budeme schopní sa tomuto vyhnúť," uviedol Kirby pre novinárov. "Všetci sme za posledných desať mesiacov viackrát počúvali o totálnej vojne. Tieto predpovede boli prehnané vtedy a úprimne si myslíme, že sú prehnané aj teraz," povedal hovorca.

Regionálne napätia po útoku na Golanské výšiny, z ktorého USA a Izrael vinia Iránom podporovaný Hizballáh, rastie. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok sľúbil "tvrdú reakciu" na útok počas návštevy miesta sobotňajšieho smrtiaceho raketového útoku v meste Madždal Šams.

Podľa Kirbyho by však situácia nemala mať vplyv na rokovania o prímerí v Pásme Gazy, kde vedie Izrael vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. "Nevidíme nijaké náznaky v tomto čase, v pondelok ráno, že by to malo mať výrazný vplyv," uviedol Kirby.