Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Utečencov z Ukrajiny vysťahovaných v Kocsi previezli do Dorogu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zo 120 vysťahovaných utečencov v Kocsi nastúpilo do autobusov zhruba 80. Utečencom poskytli poukážky na stravu.

Budapešť 23. augusta (TASR) - Ukrajinských utečencov pochádzajúcich zo Zakarpatskej oblasti, ktorých v stredu vysťahovali v severomaďarskej obci Kocs z ubytovní po novele vládneho nariadenia, vo štvrtok popoludní odviezli troma autobusmi do 50 kilometrov vzdialeného mesta Dorog. Podľa servera 444.hu týmto utečencom poskytla dočasné útočisko charitatívna organizácia Maltézsky rád Maďarsko, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Zo 120 vysťahovaných utečencov v Kocsi nastúpilo do autobusov zhruba 80. Utečencom poskytli poukážky na stravu. Organizátori im prisľúbili aj dlhodobé riešenie, no zatiaľ nie je jasné, aké. Nie je známe ani to, či podobnú podporu dostanú aj ďalší utečenci, ktorých vysťahovali z iných ubytovacích zariadení v mestách Érd, Ercsi či v obci Vitnyéd.

Ochrancovia ľudských práv chcú súdnou cestou dosiahnuť, aby týmto utečencom zabezpečil bývanie aj naďalej štát, avšak súdy majú v súčasnosti prázdniny, píše 444.hu.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v júni podpísal zákon obmedzujúci štátnu podporu pre utečencov z oblastí Ukrajiny, ktoré sa nepovažujú za zasiahnuté ruskou inváziou. Podľa Maďarska je len 13 ukrajinských oblastí postihnutých vojnou s Ruskom.

Podľa vládneho komisára pre osoby utekajúce pred rusko-ukrajinskou vojnou do Maďarska Norberta Pála ide o "rozumnú a primeranú" zmenu po dva a pol roku vojny. Pre denník Magyar Nemzet povedal, že "tí, ktorí sa chceli v Maďarsku postaviť na nohy, to mohli urobiť".

Súkromné ubytovne začali s vysťahovaním utečencov, ktorí už nemajú nárok na podporu, uviedla mimovládna organizácia Migration Aid. V obci Kocs podľa agentúry AFP v stredu vysťahovali pod dohľadom polície zhruba 120 utečencov z domov, v ktorých boli ubytovaní. Išlo väčšinou o rómske ženy a deti zo Zakarpatskej oblasti, kde žije početná maďarská komunita.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) tento týždeň uviedol, že prístup k dotovanému ubytovaniu môže stratiť 2000 až 3000 Ukrajincov.