Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

ÚTEK CEZ TAJNÝ TUNEL: Šiesti väzni unikli z ruskej kolónie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štyroch z nich sa bezpečnostným silám medzičasom podarilo dolapiť, pričom dvoch zadržali v susednej Tambovskej oblasti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 26. októbra (TASR) - Šiestim väzňom sa podarilo ujsť cez tajný tunel z trestaneckej kolónie v Lipeckej oblasti na západe Ruska. Tamojšie úrady po nich v sobotu vyhlásili pátranie. Štyroch z nich už medzičasom dolapili, píše TASR podľa agentúry AFP.

"Uvedomujem si, že táto správa (o úteku väzňov) môže vyvolať obavy, ale žiadam vás, aby ste nepanikárili," informoval verejnosť o úteku miestny gubernátor Igor Artamonov. Dodal, že bezpečnostné sily sa snažia dolapiť zvyšných väzňov a na tento účel zriadili aj dočasné bezpečnostné stanovištia.

Dozorcovia si neprítomnosť väzňov všimli počas obvyklej obhliadky. "V trestaneckej kolónii č. 2 s bežným režimom bol počas obhliadky objavený podzemný tunel," oznámila oblastná väzenská správa. "Okamžite sa pristúpilo k sčítaniu odsúdených, ktoré odhalilo neprítomnosť šiestich väzňov," dodala. Totožnosť trestancov služba nezverejnila, uviedla len, že pochádzajú zo "Strednej Ázie".

Štyroch z nich sa bezpečnostným silám medzičasom podarilo dolapiť, pričom dvoch zadržali v susednej Tambovskej oblasti.

Rusko patrí ku krajinám z najvyšším počtom väzňov na svete. Vlani bolo v tamojších väzniciach a trestaneckých kolóniách dovedna až vyše 400.000 osôb, ich počet sa však odvtedy znížil, keďže práve aj trestanci sú posielaní do bojov na Ukrajinu.

Úteky z väzníc sú v Rusku pomerne zriedkavé a ak sa aj väzňom podaria, bývajú často veľmi rýchlo dolapení.