Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Útočník v Rotterdame podľa prokuratúry konal s motívom terorizmu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

K útoku došlo vo štvrtok večer v blízkosti mosta Erasmusbrug v centre druhého najväčšieho mesta v Holandsku. Dvadsaťdvaročný útočník ozbrojený nožom tam dobodal na smrť 32-ročného muža.

Haag 20. septembra (TASR) - Mladého muža zadržaného po útoku nožom v holandskom meste Rotterdam, pri ktorom prišla o život jedna osoba a ďalšia utrpela vážne zranenia, podozrievajú z vraždy s teroristickým motívom. V piatok to oznámila holandská prokuratúra, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

K útoku došlo vo štvrtok večer v blízkosti mosta Erasmusbrug v centre druhého najväčšieho mesta v Holandsku. Dvadsaťdvaročný útočník ozbrojený nožom tam dobodal na smrť 32-ročného muža.

Pri útoku utrpel zranenia aj 33-ročný občan Švajčiarska, ktorý sa pokúšal spolu s niekoľkými ďalšími okoloidúcimi páchateľa premôcť. Podozrivého po zadržaní taktiež previezli do nemocnice, keďže podľa polície utrpel vážne zranenia. Švajčiara v piatok z nemocnice prepustili.

Vyšetrovanie podozrivého, ktorého totožnosť nezverejnili, odhalilo "náznaky, že mohol byť motivovaný ideologicky", píše sa vo vyhlásení prokuratúry v Rotterdame. Podľa nej je tento muž z mesta Amersfoort podozrivý "z vraždy a pokusu o vraždu s teroristickým motívom".

Súčasťou vyšetrovania je aj tvrdenie svedkov, že páchateľ niekoľkokrát zakričal "Alláhu akbar" (Boh je najväčších). Niektorí islamistickí extrémisti využívajú tento výraz ako bojový pokrik – napriek tomu, že v skutočnosti ide o ústrednú náboženskú formulu islamu, ktorú už po stáročia používajú moslimovia po celom svete, objasnila agentúra DPA.

Prokurátori potvrdili, že muža už v minulosti odsúdili za iné násilné trestné činy. Hoci momentálne pracujú s teroristickým motívom, nevylučujú ani ďalšie možné motívy spáchania útoku.