Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Útok islamistických teroristov v Somálsku si vyžiadal 37 obetí

Ľudia stoja na pláži po útoku v somálskom Mogadiše v sobotu 3. augusta 2024. Polícia v Somálsku v sobotu oznámila, že pri útoku na plážový hotel v hlavnom meste Mogadišo, ku ktorému došlo v predchádzajúci večer, zahynulo mnoho ľudí a niekoľko ďalších bolo zranených. Foto: TASR/AP

Bezpečnostné sily pri zásahu zabili piatich ozbrojencov, zatiaľ čo šiesty člen skupiny sa vyhodil do vzduchu (na pláži).

New York/Mogadišo 4. augusta (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil teroristický útok islamistov na plážový hotel v somálskej metropole Mogadišo. Ubezpečil, že Organizácia Spojených národov stojí na strane vlády a ľudu Somálska. S odvolaním sa na Guterresovho hovorcu Farhana Haqa o tom v noci na nedeľu informovala agentúra DPA.

Medzičasom agentúra AFP zverejnila najnovšiu oficiálnu bilanciu, podľa ktorej útok samovražedného atentátnika a skupiny ozbrojencov z islamistického hnutia aš-Šabáb na rušnú pláž pripravil o život najmenej 37 ľudí a desiatky ďalších zranil.

Útok, ku ktorému sa hnutie aš-Šabáb prihlásilo v príspevku na spriatelenej webovej stránke, sa začal v piatok neskoro večer, keď samovražedný útočník odpálil nálož a ozbrojenci vtrhli do plážového komplexu obľúbeného u miestnych podnikateľov i členov vlády.

Tí ľudia, ktorí útok prežili, v rozhovoroch s novinármi opisovali, ako po prvom výbuchu ozbrojenci vtrhli na pláž s úmyslom "zabiť každého, koho môžu".

Bezpečnostné sily pri zásahu zabili piatich ozbrojencov, zatiaľ čo šiesty člen skupiny sa "vyhodil do vzduchu (na pláži)".

Somálsky minister zdravotníctva Ali Haji Adam novinárov v sobotu neskoro večer informoval, že 11 zranených je na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ďalších 64 ľudí je hospitalizovaných so zraneniami rôznej závažnosti, zatiaľ čo 137 ľudí s ľahkými zraneniami bolo po ošetrení z nemocníc prepustených.

Inkriminovaná oblasť - lido - už v minulosti bola terčom útokov teroristov vrátane šesťhodinového obliehania hotela na pláži hnutím aš-Šabáb v roku 2023, pri ktorom zahynulo šesť civilistov a desať ďalších ich bolo zranených.