Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Útok Izraela na Západnom brehu si vyžiadal najmenej šesť obetí

Muž kráča na zničenej ceste po izraelskom vojenskom útoku v meste Džanín, na Západnom brehu Jordánu 4. septembra 2024. Foto: FOTO TASR/AP

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri izraelských útokoch v Túbáse zomrel v noci aj Muhamad Zubajdí, syn vysokopostaveného väzneného militanta.

Jeruzalem 5. septembra (TASR) - Najmenej šesť Palestínčanov zomrelo a traja utrpeli zranenia pri izraelskom útoku na vozidlo v meste Túbás na Západnom brehu Jordánu. Oznámilo to vo štvrtok palestínske ministerstvo zdravotníctva a Červený kríž, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Lietadlá izraelských vzdušných síl podnikli tri útoky na ozbrojených teroristov v oblasti Túbásu na severe Jordánskeho údolia," uviedla izraelská armáda vo vyhlásení s tým, že teroristi podľa nej predstavovali hrozbu pre vojakov.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri izraelských útokoch v Túbáse zomrel v noci aj Muhamad Zubajdí, syn vysokopostaveného väzneného militanta. Jeho otec Zakarijá Zubajdí je bývalým lídrom Brigád mučeníkov al-Aksá a počas palestínskeho povstania tzv. druhej intifády v roku 2000 bol uväznený. V roku 2021 sa zúčastnil na ojedinelom úteku z prísne stráženého väzenia, po niekoľkých dňoch bol zatknutý a vrátil sa do väzenia.

Izraelské sily vykonávajú na Západnom brehu v posledných týždňoch rozsiahle razie s cieľom rozložiť militantné skupiny, pričom chcú zabrániť aj podnikaniu útokov. Palestínčania sa však podľa agentúry AP obávajú rozšírenia vojny v Pásme Gazy.