Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Útok v Snihurivke má tri obete, pri údere na Charkov zomrela žena

Hasič hasí požiar v miestnej tlačiarni po ruskom útoku na ukrajinské mesto Charkov vo štvrtok 23. mája 2024. Foto: TASR/AP

Následkom raketového útoku vypukol požiar v kaviarni, autoservise a pneuservise.

Kyjev 27. mája (TASR) - Ruský raketový útok na mesto Snihurivka v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny si v pondelok vyžiadal tri obete a šesť zranených. O novej bilancii útoku informoval gubernátor oblasti Vitalij Kim s tým, že medzi obeťami sú aj dvaja tínedžeri - chlapec a dievča vo veku 17 rokov.

Následkom raketového útoku vypukol požiar v kaviarni, autoservise a pneuservise. Nárazová vlna poškodila aj blízku samoobslužnú autoumyváreň. Požiar na ploche 300 metrov štvorcových sa podarilo uhasiť.

Snihurivka, kde pred vojnou rozpútanou Ruskom žilo asi 12.000 ľudí, leží približne 50 kilometrov východne od centra Mykolajiva a zhruba 40 kilometrov severne od frontovej línie.

Mykolajivská oblasť je pravidelne terčom ruských útokov práve kvôli svojej blízkosti k frontovým líniám.

Ruská armáda v pondelok pokračovala aj v útokoch v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ruské jednotky tam v pondelok zhodili riadenú leteckú bombu, pričom zabili jednu ženu a zranili najmenej desať ďalších ľudí.

Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova ruská armáda v Charkove útočila na priemyselné oblasti. Primátor mesta Ihor Terechov uviedol, že terčom ruských útokov boli aj štvrte s bytovými a rodinným domami. Neboli hlásené žiadne obete ani škody.

Cez víkend ruská armáda zasiahla v Charkove hypermarket so stavebnými materiálmi. Podľa najnovšej bilancie pri tomto útoku zahynulo najmenej 18 ľudí a ďalších 48 ich bolo zranených.

Medzičasom ruské ministerstvo obrany v pondelok deklarovalo, že jeho jednotky dobyli dediny Netajlove v Doneckej oblasti a Ivanivka v Charkovskej oblasti. Ukrajina tieto tvrdenia nekomentovala.

Netajlove leží necelých 15 kilometrov severozápadne od okupovaného predmestia Donecka. Ukrajinský generálny štáb v pondelok uviedol, že pri Netajlovom prebiehajú boje, a dodal, že situácia je tam "napätá".

Ivanivka leží asi 20 kilometrov východne od mesta Kupiansk, ktoré sa rozprestiera blízko administratívnej hranice Charkovskej oblasti s Ruskom okupovanou Luhanskou oblasťou na východe Ukrajiny.