Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

V Bangladéši prišlo o život počas protestov najmenej 168 ľudí

Vojenská hliadka v bangladéšskom meste Dhaka v pondelok 22. júla 2024. Foto: TASR/AP

V hlavnom meste Dháka bolo zatknutých najmenej 532 osôb.

Dháka 23. júla (TASR) - Najmenej 168 ľudí vrátane viacerých policajtov prišlo o život počas protestov v Bangladéša a viac než 1100 osôb bolo zadržaných, píše TASR podľa agentúry AFP.

V hlavnom meste Dháka bolo zatknutých najmenej 532 osôb. Bezpečnosť tam zabezpečuje množstvo vojakov, na niektorých križovatkách sú vojenské bunkre a dôležité cesty sú zablokované ostnatým drôtom.

Demonštrácie študentov prepukli minulý týždeň, keď vláda premiérky Hasíny Vadžídovej obnovila systém kvót na pracovné miesta vo verejnom sektore. Systém zvýhodňuje rodiny ľudí, ktorí bojovali vo vojne za nezávislosť od Pakistanu v roku 1971 a vyčleňuje pre nich 30 percent pracovných miest v štátnej správe.

Bangladéšsky najvyšší súd v nedeľu zrušil väčšinu kvót na pracovné miesta v štátnej správe, ktoré boli príčinou študentských protestov, vrátane kvót pre veteránov a ich príbuzných.

Študentská organizácia, ktorá organizuje protesty, ich v pondelok na 48 hodín prerušila a oznámila, že nechcela, aby kvôli reforme bolo preliatej toľko krvi.

V krajine stále platí zákaz vychádzania a situáciu kontroluje armáda. Internetové spojenie je prerušené od štvrtka, čo výrazne ovplyvnilo komunikáciu. Opatrenia zostali v platnosti aj v utorok, keď hlavné velenie armády uviedlo, že sa v krajine opätovne podarilo získať pod kontrolu zákon a poriadok.