Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

V Bangladéši vydali zatykač na exilovú expremiérku Hasínu Vadžídovú

Na snímke Hasína Vadžídová. Foto: TASR/AP

Politička v auguste odletela do indického exilu po rozsiahlych študentských demonštráciách.

Dháka 17. októbra (TASR) - Bangladéšsky súd vydal vo štvrtok zatykač na bývalú premiérku Hasínu Vadžidovú pre zločiny proti ľudskosti. Politička v auguste odletela do indického exilu po rozsiahlych študentských demonštráciách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Súd... nariadil zatknutie expremiérky Hasíny Vadžídovej (77) a jej predvedenie na súd, ktorý sa bude konať 18. novembra," vyhlásil vo štvrtok hlavný prokurátor Medzinárodného trestného tribunálu (ICT) v Bangladéši. Súd vydal zatykač aj na bývalého generálneho tajomníka strany Liga Awami a 44 ďalších osôb.

Počas 15-ročnej Vadžídovej vlády dochádzalo k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv vrátane masových zadržaní či mimosúdnych popráv politických oponentov. "Hasína stála na čele tých, ktorí v júli až auguste páchali masakre, vraždy a zločiny proti ľudskosti," povedal prokurátor.

Expremiérka opustila v auguste Bangladéš a posledným oficiálnym miesto jej pobytu bola vojenská letecká základňa neďaleko indického hlavného mesta Naí Dillí. Dháka zrušila platnosť jej diplomatického pasu a jej vydanie umožňuje bilaterálna zmluva medzi oboma krajinami. Podľa doložky zmluvy vydanie môže byť odmietnuté, ak ide o trestný čin "politického charakteru".

Súd vyšetruje zodpovednosť Vadžídovej v niekoľkých prípadoch, v rámci ktorých je obvinená z "masovej vraždy" demonštrantov.

Masové protesty si vyžiadali 450 obetí, pričom mnohí ľudia zomreli pri policajných zásahoch. Študentské demonštrácie sa začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót pre príbuzných veteránov občianskej vojny na pozície vo verejnom sektore. Na istý čas sa demonštrácie zastavili, keď tamojší najvyšší súd zrušil väčšinu kvót. Protesty sa však obnovili a ich účastníci požadovali spravodlivosť pre obete júlových protestov a odstúpenie autoritárskej premiérky.