Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

V Belgicku zadržali 7 ľudí podozrivých z prípravy teroristického útoku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štvrtkové policajné razie po celom Belgicku sa uskutočnili v Bruseli, Antverpách, v meste Liege a ďalších mestách na základe zatykačov vydaných sudcom z Antverp.

Brusel 25. júla (TASR) - Belgická polícia vo štvrtok zadržala sedem ľudí pre podozrenie z prípravy teroristického útoku, uviedla tamojšia prokuratúra. V celej krajine vykonali 14 razií, informuje TASR podľa agentúry AFP.

O prípadnej väzbe podozrivých ešte vo štvrtok rozhodne súd. Prokuratúra vo vyhlásení informovala, že zadržaní sú podozriví z účasti na aktivitách teroristickej skupiny, financovania terorizmu a prípravy teroristického útoku. Úrady uviedli, že nepoznajú podrobnosti o miestach alebo cieľoch útokov. Hovorca prokuratúry dodal, že neexistujú dôkazy o akejkoľvek súvislosti s olympijskými hrami v Paríži, ktorých otvárací ceremoniál sa uskutoční v piatok za bezprecedentných bezpečnostných opatrení.

Štvrtkové policajné razie po celom Belgicku sa uskutočnili v Bruseli, Antverpách, v meste Liege a ďalších mestách na základe zatykačov vydaných sudcom z Antverp. Viac informácií úrady nezverejnili.

V roku 2016 v Bruseli teroristi pripravili samovražedné bombové útoky na letisku a v metre, pri ktorých zahynulo 32 ľudí a stovky bolo zranených. Rok predtým pri útokoch v Paríži zahynulo 130 ľudí, pripomína AFP.

V októbri minulého roka strelec, ktorý na sociálnych sieťach uviedol, že sa inšpiroval skupinou Islamský štát, zastrelil v Bruseli dvoch švédskych futbalových fanúšikov. Polícia ho na druhý deň pri pri pokuse o zadržanie zabila.