Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Zahraničie

Zrútilo sa lietadlo so 62 ľuďmi na palube do obývanej časti mesta

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Na miesto boli vyslané záchranné zložky.

Sao Paulo 9. augusta (TASR) - Lietadlo so 62 ľuďmi na palube sa v piatok zrútilo do mestskej štvrte v brazílskom štáte Sao Paulo, oznámila letecká spoločnosť i miestni hasiči. Podľa miestnych predstaviteľov nehodu nikto z lietadla neprežil, informuje TASR podľa správ agentúr AP a Reuters.

Letecká spoločnosť VoePass vo vyhlásení potvrdila, že havarovalo lietadla smerujúce na medzinárodné letisko Guarulhos pri meste Sao Paulo. Na palube bolo 58 pasažierov a štyria členovia posádky. Spoločnosť vo vyhlásení neuviedla pričínu nehody.

Hasiči potvrdili, že lietadlo dopadlo do mesta Vinhedo, no neposkytli viac podrobností. Na miesto však už boli vyslané záchranné zložky.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva na podujatí na juhu Brazílie uviedol, že sa zdá, že nehodu zrejme neprežil nikto v lietadle. Neuviedol však, ako túto informáciu nadobudol, upozorňuje AP. Prezident zároveň požiadal dav o minútu ticha.

Predstavitelia mestskej samosprávy neďalekého mesta Valinhos neskôr pre agentúry Reuters potvrdili, že nehodu neprežil nikto z pasažierov alebo členov posádky. Podľa predstaviteľov bol v dôsledku pádu lietadla poškodený jeden bytový komplex, no zranenia neutrpel žiadny z jeho obyvateľov. Podľa agentúry AFP boli pritom zložky z Valinhosu zapojené aj do záchrannej operácie na mieste nehody.

Brazílska televízia GloboNews zverejnila zábery veľkej oblasti a stúpajúci dym zrejme z trupu lietadla. Na záberoch v pozadí vidieť aj domy. Na ďalších záberoch televízie vidieť, ako sa lietadlo rúti k zemi, pričom sa špirálovito točí.

TASR prináša výberovú chronológiu najväčších havárií dopravných lietadiel na svete od roku 2020.



8. januára 2020 - Irán

Lietadlo typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA) havarovalo krátko po štarte z letiska v Teheráne. Haváriu lietadla, ktoré smerovalo do Kyjeva, nikto neprežil. Na palube bolo 176 ľudí. Irán najskôr tvrdil, že haváriu spôsobili technické problémy, ale neskôr priznal, že jeho armáda "neúmyselne" zostrelila ukrajinské lietadlo dvoma raketami protivzdušnej obrany.



27. januára 2020 - Afganistan

Na východe Afganistanu sa zrútilo dopravné lietadlo, ktoré smerovalo z mesta Herát do metropoly Kábul. Podľa afganskej spravodajskej stanice Ariana News bolo na palube 110 ľudí. K tragédii došlo v provincii Ghazní, juhozápadne od hlavného mesta Kábul.



22. mája 2020 - Pakistan

Dopravné lietadlo typu Airbus A320, spoločnosti Pakistan International Airlines (PIA) sa zrútilo tesne pred pristátím v obývanej oblasti pri meste Karáčí. Na palube lietadla, ktoré smerovalo do Karáčí z východopakistanského mesta Láhaur bolo 99 pasažierov a osem členov posádky. Dvaja ľudia haváriu prežili.



7. augusta 2020 - India

Najmenej 14 ľudí zahynulo a 123 ďalších utrpelo zranenia, z nich 15 vážne, pri nehode dopravného lietadla spoločnosti Air India Express so 191 ľuďmi na palube, ktoré pri pristávaní v meste Kalikat v juhoindickom štáte Kérala skĺzlo z dráhy a rozlomilo sa.



9. januára 2021 - Jávske more

Dopravné lietadlo indonézskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Sriwijaya Air havarovalo v Jávskom mori neďaleko ostrova Laki. Na palube bolo 62 ľudí vrátane 12 členov posádky a desiatich detí. Lietadlo typu Boeing 737-500 sa zrútilo krátko po štarte z hlavného mesta Jakarta, odkiaľ smerovalo do mesta Pontianak na ostrove Borneo.



10. októbra 2021 - Rusko

V Tatárskej republike sa zrútilo dopravné lietadlo typu L-410. Na palube bolo 22 ľudí, z ktorých 16 haváriu neprežili. Lietadlo sa zrútilo približne kilometer od letiska v meste Menzelinsk, z ktorého vzlietlo.



21. marca 2022 - Čína

Boeing 737-800 sa zrútil v zalesnenej horskej oblasti na juhozápade Číny neďaleko mesta Wu-čou v autonómnej oblasti Kuang-si. Na palube lietadla sa nachádzalo 132 ľudí, 123 pasažierov a deväť členov posádky, ani jeden z nich haváriu neprežil.



6. novembra 2022 - Tanzánia

Malé dopravné lietadlo sa zrútilo pri pokuse o pristátie na letisku do Viktóriinho jazera. Pri tragédii zahynulo 19 ľudí. Lietadlo spoločnosti Precision Air smerovalo z najväčšieho tanzánijského mesta Dar es Salaam do mesta Bukoba na brehoch Viktóriinho jazera.



15. januára 2023 - Nepál

Pri havárii turbovrtuľového lietadla ATR 72 nepálskej spoločnosti Yeti Airlines zahynulo všetkých 72 cestujúcich, vrátane štyroch členov posádky. Lietadlo, ktoré smerovalo z nepálskej metropoly Káthmandu do mesta Pokhara sa zrútilo do rokliny tesne pred pristátím.



23. augusta 2023 - Rusko

Súkromné lietadlo typu Embraer Legacy 600, ktoré smerovalo z Moskvy do Petrohradu sa zrútilo blízko dediny Kuženkino v Tverskej oblasti. Pri havárii zahynulo desať ľudí - medzi obeťami bol aj vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.