Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

V Británii predstavili nový portrét Karola III. vo vojenskej uniforme

Kráľ Karol III. Foto: TASR/AP

Snímku Karola III. zhotovil v novembri minulého roka Hugo Burnand - stály kráľovský fotograf, ktorý robil aj oficiálne fotografie z panovníkovej korunovácie v roku 2023.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 29. júna (TASR) - Nový fotografický portrét britského kráľa Karola III. vo vojenskej uniforme zverejnili v sobotu pri príležitosti Dňa ozbrojených síl. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters a stanice BBC News.

Na snímke, ktorá bola zhotovená na Veľkej chodbe Windsorského hradu, má sediaci panovník na sebe slávnostný odev poľného maršala s medailami, mečom a vyznamenaniami.

Predstavenie portrétu prišlo v rovnakom čase, ako kráľovná Kamila vzdala poctu príslušníkom britských ozbrojených síl, ktorých vo svojom videoposolstve označila za "zdroj inšpirácie, istoty a hrdosti".

Deň ozbrojených síl (Armed Forces Day) pripadá na poslednú júnovú sobotu a jeho cieľom je vzdať hold veteránom, vojenskému personálu a rodinám vojakov. V Spojenom kráľovstve sa pripomína od roku 2006.

Snímku Karola III. zhotovil v novembri minulého roka Hugo Burnand - stály kráľovský fotograf, ktorý robil aj oficiálne fotografie z panovníkovej korunovácie v roku 2023.

Poľný maršal je najvyššia hodnosť v britskej armáde. Karol III. bol do tejto hodnosti povýšený ešte za života svojej matky, kráľovnej Alžbety II., ale ako monarcha je ceremoniálnou hlavou všetkých ozbrojených síl.

Na oslavách 80. výročia Dňa-D vo francúzskej Normandii začiatkom júna mal kráľ na sebe svetlohnedú verziu uniformy poľného maršala. Karol III. sa začiatkom mája vrátil na verejnosť po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu.

Kamila vo svojom príhovore, nakrútenom v kráľovskom sídle Clarence House, pripomenula "neuveriteľnú odvahu" síl, ktoré oslobodili Európu od nacistického režimu.

"Viem, že ten istý duch a tie isté vlastnosti sú stále prítomné v našich ozbrojených silách. Plníte svoje povinnosti tvárou v tvár mnohým výzvam a nebezpečenstvám. Chránite Britské ostrovy, ale aj slobody ďaleko od ich brehov," povedala.