Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 30. august 2024Meniny má Ružena
< sekcia Zahraničie

V Británii sa koná summit európskych lídrov, témou je migrácia

Pohľad na Blenheimský palác vo Woodstocku, Oxfordshire, Anglicko.. Lídri z celej Európy sa vo štvrtok 18. júla 2024 zišli v anglickom vidieckom sídle na samite. Foto: TASR/AP

Británia zorganizovala toto stretnutie 47 lídrov aj v rámci svojej širšej snahy obnoviť vzťahy s európskymi susedmi po turbulenciách spôsobených brexitom.

Londýn 18. júla (TASR) - Britský premiér Keir Starmer usporiadal vo štvrtok v anglickom Oxfordshire summit Európskeho politického spoločenstva (EPC), aby presadil opatrenia na zabezpečenie hraníc kontinentu a riešenie azylovej problematiky. Podľa správy agentúry DPA píše TASR.

Británia zorganizovala toto stretnutie 47 lídrov aj v rámci svojej širšej snahy obnoviť vzťahy s európskymi susedmi po turbulenciách spôsobených brexitom.

Nová britská labouristická vláda sa momentálne usiluje o uzavretie bezpečnostného paktu s Európskou úniou (EÚ) a Starmer je odhodlaný podporovať európskych partnerov v pomoci Ukrajine vo vojne proti Rusku.

Toto stretnutie EPC podľa organizátorov formálne odštartuje nový prístup britskej vlády k Európe. "Len spolupráca nám umožní zabezpečiť naše hranice, poháňať ekonomiku a brániť naše demokracie," skonštatoval Starmer.

Premiér tiež avizoval, že sa na summite pripojí k zasadnutiu o migrácii, ktorému bude spolupredsedať talianska pravicová líderka Giorgia Meloniová. V Spojenom kráľovstve spôsobuje nelegálna migrácia značné napätie a spoločnosť tlačí na zmeny v azylovej politike.

Odhaduje sa, že v roku 2023 vstúpilo do EÚ nelegálnou cestou viac ako 380.000 ľudí, čo je o 17 percent viac než v predchádzajúcom roku. Približne 41 percent z týchto prisťahovalcov pravdepodobne prišlo na malých člnoch cez centrálne Stredomorie, 26 percent po súši cez Balkán a 16 percent cez východné Stredomorie.

Stretnutie v Blenheimskom paláci, rodisku Winstona Churchilla, je neformálnejšie než mnohé medzinárodné summity. Starmer bude osobne rokovať s kľúčovými predstaviteľmi vrátane poľského náprotivku Donalda Tuska. Lídri sa zúčastnia aj na prijatí u kráľa Karola III., ktoré sa bude konať v Dlhej knižnici paláca.

Predchádzajúce summity EPC sa konali v Českej republike v Prahe (september 2022), v Moldavsku v Kišiňove (jún 2023) a v španielskej Granade (október 2023).