Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

V Británii sa začal súd s Andrewom Tateom, vinia ho z daňových únikov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Westminsterský magistrátny súd v Londýne posudzuje obvinenie vznesené britskou políciou, podľa ktorého súrodenci nezaplatili daň z príjmov vo výške 21 miliónov libier (24,8 milióna eur).

Londýn 8. júla (TASR) - V Spojenom kráľovstve sa v pondelok začalo súdne konanie proti Andrewovi Tateovi a jeho bratovi Tristanovi pre podozrenia z daňových únikov vo výške približne 24,8 milióna eur, ktoré údajne vznikli počas rokov 2014 až 2022. Tateovci už v súvislosti s ďalšími obvineniami čakajú na súd aj v rumunskej Bukurešti. Podľa správy agentúry AFP píše TASR.

Westminsterský magistrátny súd v Londýne posudzuje obvinenie vznesené britskou políciou, podľa ktorého súrodenci nezaplatili daň z príjmov vo výške 21 miliónov libier (24,8 milióna eur). Túto sumu polícia odhadla vzhľadom na zisk z ich podnikania počas rokov 2014 až 2022. Peniaze vraj pochádzali z online predaja produktov, ako aj z ich pornografických stránok, uviedol súd.

"Sú to sérioví neplatiči daní," povedala právnička Sarah Clarkeová, ktorá vo veci zastupuje policajný zbor.

Clarkeová súd informovala, že bratia mali v Spojenom kráľovstve veľké množstvo bankových účtov, ktoré využívali na legalizáciu svojich príjmov, tzv. pranie špinavých peňazí. Medzičasom už bolo sedem z takýchto bankových účtov zmrazených. Tateovci sa okrem toho vo svojich videách aj verejne chválili, že ich prístup k plateniu daní je: "Ignorovať".

Pojednávanie v Spojenom kráľovstve sa uskutočnilo niekoľko dní po tom, ako súd v Bukurešti bratom zmiernil cestovné obmedzenia a umožnil im cestovať v rámci Európskej únie, kým v Rumunsku čakajú na súdny proces. V Rumunsku sú obvinení z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a vytvorenia zločineckej skupiny s cieľom sexuálne vykorisťovať ženy. Dátum súdneho procesu zatiaľ nebol stanovený.

Tate sa do Rumunska presťahoval v roku 2017. Na sociálnej sieti X, kde propaguje luxusný životný štýl, má vyše deväť miliónov sledovateľov. Pre mizogýnne názory a nenávistné prejavy mu zakázali prístup na rôzne sociálne platformy.