Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

V Bulharsku sa prihlásil drogový magnát hľadaný niekoľkými krajinami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Banev bol v roku 2013 v Bulharsku odsúdený na sedem a pol roka väzenia za pranie špinavých peňazí.

Sofia 24. júna (TASR) - Bulharský drogový magnát Evelin Banev, po ktorom pátralo niekoľko európskych krajín, sa prihlásil v pondelok úradom, oznámilo bulharské ministerstvo vnútra. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Môžem potvrdiť, že dnes ráno okolo 7.30 h sa Evelin Banev prezývaný Brendo, ktorý bol vyhlásený za medzinárodne hľadaného, dobrovoľne vzdal. Polícia ho odovzdá väzenským úradom," uviedol pre AFP hovorca bulharského rezortu vnútra Mitko Dimitrov.

Na videu, ktoré zverejnil bulharský spravodajský portál flagman.bg, Banev vstupuje so svojim právnikom Petarom Zafirovom do budovy hlavnej väznice v Sofii. "Pán Banev prišiel, aby si odpykal trest, ktorý mu bol udelený v súlade s konečným rozhodnutím," uviedol Zafirov pre médiá.

Banev bol v roku 2013 v Bulharsku odsúdený na sedem a pol roka väzenia za pranie špinavých peňazí. Trest mu bol neskôr po odvolaní znížený na šesť rokov. Na výkon trestu však nenastúpil a utiekol. Odvtedy bol na tzv. Červenom obežníku Interpolu, kde sa nachádzajú osoby, ktorých zatknutie a vydanie žiadajú jednotlivé štáty organizácie.

Po Banevovi pátralo aj Rumunsko, kde bol v neprítomnosti za obchodovanie s drogami odsúdený na desať a pol roka. Koncom roka 2017 bol odsúdený na 20 rokov aj v Taliansku za prepašovanie 40 ton kokaínu z Latinskej Ameriky medzi roku 2004 a 2007, ktoré dodal kalábrijskej mafii 'Ndrangheta.

Baneva zadržali v septembri 2021 ukrajinské úrady. Odmietli ho však vydať, pretože nadobudol ukrajinské občianstvo. Miesto jeho pobytu bolo odvtedy neznáme.