Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

V Červenom mori objavili nový druh ryby, vyzerala namosúrene

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vedci dosiaľ objavili tri farebné varianty ryby – oranžovo-hnedú, zeleno-hnedú a bielo-šedú.

Rijád 20. septembra (TASR) – Vedci vo vodách Červeného mora objavili nový druh ryby, ktorá zaujala najmä svojím namosúreným vzhľadom. TASR informuje na základe novej štúdie zverejnenej v odbornom žurnále ZooKeys a správy servera Sky News zverejnenej vo štvrtok.

Nový druh dostal latinský názov Sueviota aethon. Jeho objaviteľom je Viktor Nunes Peinemann z Technickej a prírodovedeckej univerzity kráľa Abdalláha, ktorý rybu po prvý raz objavil v koralových útesoch počas potápačskej expedície pri Farasanských ostrovoch. Ostrovy ležia v južnej časti Červeného mora juhozápadne od Saudskej Arábie, výskyt ryby však bol potvrdený aj pri brehoch mesta Thuwal ležiaceho približne 50 kilometrov severne od Džiddy.

Lucía Pombo-Ayorová, ktorá je spoluautorkou štúdie popisujúcej nový druh, dala rybe prezývku "grumpy dwarfgooby", čo v preklade znamená "namosúrený hlaváč trpasličí". Prívlastok "trpasličí" poukazuje na drobný vzrast živočícha – podľa štúdie väčšina dospelých jedincov nemá viac než dva či tri centimetre.

Vedci dosiaľ objavili tri farebné varianty ryby – oranžovo-hnedú, zeleno-hnedú a bielo-šedú. Zároveň predpokladajú, že ide o pomerne vzácny druh, čo mu až doteraz umožnilo unikať pozornosti vedcov.

Výskumníci sa pôvodne domnievali, že iba znovuobjavili iný druh po prvý raz objavený v roku 1972. O objave nového druhu ich však presvedčil najvýraznejší znak ryby – výrazná papuľa obrátená smerom nahor.

"Viem si predstaviť, že vo svojom drobnom svete je to skutočne obávaný predátor. Možno je malá, no jej namosúrený výraz a veľké očné zuby jej na to dávajú veľmi dobré predpoklady," uvádza Pombo-Ayoraová.