Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Zahraničie

V Česku našli leteckú bombu, evakuovali takmer 600 ľudí

Ilustračná fotka Foto: TASR

Aktuálne zasadá krízový štáb, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

Praha 21. augusta (TASR) - Česká polícia evakuovala takmer 600 ľudí v okolí chemického závodu v Litvínove-Záluží v Úsťanskom kraji po tom, ako sa tam v stredu našla nevybuchnutá letecká bomba. Riziko, že vybuchne, je podľa polície veľké. Uviedla to na sociálnej sieti X. Závod zastavil časť výroby a v okolí je obmedzená aj doprava, informuje spravodajkyňa TASR.

"Došlo k evakuácii 582 osôb, na základe posúdenia pyrotechnika a veľkého rizika výbuchu zostane bomba s hmotnosťou 250 kilogramov na mieste do 27. augusta,"
spresnili policajti. Aktuálne zasadá krízový štáb, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

Neskôr na sieti X napísali, že z bezpečnostných dôvodov úplne uzavreli cestu medzi Litvínovom a Mostom pri závode Orlen-Unipetrol. Nepremáva tam MHD a uzávierka platí aj pre železničnú dopravu na úseku Most-Litvínov. Výluka podľa polície potrvá pravdepodobne do 27. augusta.

Ako uviedol server iDNES.cz, hovorca skupiny Pavel Kaidl neskôr informoval, že firma sa po konzultácii s políciou rozhodla zastaviť z preventívnych dôvodov výrobu v rafinérskej časti závodu. Petrochemická časť a priľahlá čerpacia stanica zatiaľ zostávajú v prevádzke.

Munícia pochádzajúca z druhej svetovej vojny sa podľa servera Novinky.cz našla v areáli chemického závodu pri výkopových prácach. Najskôr bolo evakuovaných len niekoľko desiatok zamestnancov v rafinérskej časti továrne, neskôr sa rozhodlo o evakuácii stoviek ľudí v okolí.

Podľa hovorcu skupiny Orlen Unipetrol Pavla Kaidla nebol takýto nález prvým. "Predmet, u ktorého pyrotechnik potvrdil, že ide zrejme o bombu, sa našiel v odľahlej časti areálu. Nestalo sa to prvýkrát, keď sme našli muníciu z vojny, a tak vždy, keď čokoľvek vyzerá nebezpečne, evakuujeme najbližšie okolie," citoval Kaidla server.

Keďže ide o pomerne veľkú leteckú bombu, podľa policajnej hovorkyne Ilony Gazdošovej určitý čas potrvá, kým sa ju podarí vytiahnuť.