Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

V Česku odpálili bombu z 2. svetovej vojny

Na snímke, ktorú zverejnila polícia Českej republiky v piatok 30. augusta 2024, je bomba z druhej svetovej vojny, ktorú našli minulý týždeň pri výkopových prácach vo veľkom chemickom závode pri meste Litvínov. Foto: TASR/AP

Britská letecká bomba s hmotnosťou približne 250 kilogramov obsahovala sto kilogramov trhaviny.

Litvínov 30. augusta (TASR) - V najväčšom chemickom závode v Česku policajní pyrotechnici v piatok riadenou detonáciou zlikvidovali nevybuchnutú leteckú bombu z druhej svetovej vojny, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Odpálenie bomby, ktorú našli ešte minulý týždeň pri výkopových prácach v Litvínove, uskutočnili krátko po poludní dvaja pyrotechnici v špeciálnom vozidle zo vzdialenosti 300 až 500 metrov, píše český portál Novinky.cz. Tretí pyrotechnik sa nachádzal o 300 metrov ďalej.

Bomba bola bezpečne zničená, napísala polícia na sociálnej sieti X s tým, že výbuch výraznejšie nepoškodil infraštruktúru závodu. Pred obnovením prevádzky však budú musieť v závode skontrolovať jednotlivé zariadenia.

Britská letecká bomba s hmotnosťou približne 250 kilogramov obsahovala sto kilogramov trhaviny. Za mimoriadne nebezpečný považovali experti chemicko-mechanickú rozbušku. Okrem toho sa približne 20 metrov od miesta nálezu bomby nachádzali produktovody, preto pyrotechnici bombu obložili vrecami s pieskom, aby tlakovú vlnu nasmerovali do bezpečného priestoru.

Podľa veliteľa zásahu Petra Klímu sa na operácii zúčastnilo 140 hasičov a 100 kusov techniky.

Mesto Litvínov vyzvalo obyvateľov, aby nevstupovali do bezpečnostnej zóny s priemerom dva kilometre, a to ani po odpálení bomby.