Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

V Česku sa potvrdila vtáčia chrípka

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Ministerstvo je pripravené vyplatiť chovateľom náhrady, ako to štandardne robieva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 13. septembra (TASR) - V Česku v okrese Beroun sa potvrdila vtáčia chrípka. Postihnutý chov bude nutné utratiť a v okolí troch kilometrov bude vyhlásené ochranné pásmo. V piatok to oznámil český minister poľnohospodárstva Marek Výborný, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Vyšetrenie dnes potvrdilo vtáčiu chrípku v obci Martinice pri Březnici v okrese Beroun. V chove sa nachádza 700 husí a 300 sliepok," spresnil minister. Chov je podľa neho už v izolácii, pripravuje sa jeho utratenie. "Pretože nemôžeme podľa veterinárnych pravidiel postupovať inak, plánujeme utratenie tohto chovu v pondelok. Štátna veterinárna správa v tejto chvíli objednáva všetko potrebné," dodal Výborný.

Ministerstvo je podľa neho pripravené vyplatiť chovateľom náhrady, ako to štandardne robieva. Štátna veterinárna správa vyhlási v okruhu troch kilometrov od obce Martinice ochranné pásmo a v okruhu desiatich kilometrov pásmo dozoru.

Pre aktuálnu situáciu, keď sú hasiči potrební najmä pri prípravách na možné povodne a riešenie následkov silných dažďov a vetra, a s prihliadnutím na to, že chov nie je až tak veľký, to podľa Výborného zvládnu pracovníci Štátnej veterinárnej správy a hasičov nebudú zaťažovať.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)