Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

V Charkove plánujú stavbu podzemných škôl

Na archívnej snímke vojna na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Charkov, druhé najväčšie mesto na Ukrajine, leží len niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ruskom.

Kyjev 17. júla (TASR) - V ukrajinskom meste Charkov, ktoré takmer denne ostreľujú ruské sily, postavia sústavu škôl pod zemou, aby ochránili deti pred útokmi, uviedli v stredu predstavitelia mesta. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Charkov, druhé najväčšie mesto na Ukrajine, leží len niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ruskom, ktorého sily od začiatku invázie začiatkom roka 2022 delostrelecky ostreľujú mesto.

"Po úspešnej realizácii prvého projektu podzemnej školy na Ukrajine sa v Charkove začala výstavba ďalších troch takýchto zariadení," oznámili predstavitelia mesta vo vyhlásení.

Starosta Charkova Ihor Terechov uviedol, že mesto pre školy vyčlenilo vlastné finančné prostriedky, aby sa ich prevádzka mohla začať čo najskôr.

"Charkov potrebuje moderné systémy protivzdušnej obrany, ktoré ochránia vzdušný priestor, aby ľudia mohli žiť vo viac-menej normálnych podmienkach, a aby deti mohli pokojne študovať," povedal Terechov vo vyhlásení.

Úrady v Doneckej oblasti tento týždeň oznámili, že v nemocnici v meste Pokrovsk budujú podzemné oddelenia.

Ruské jednotky sa v posledných týždňoch tlačia hlbšie do Doneckej oblasti a v máji spustili prekvapivú pozemnú ofenzívu v Charkove, píše AFP.