Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

V Číne pokračujú ostro sledované procesy s ľudskoprávnymi aktivistami

Foto: TASR/AP

Od vlaňajšieho 9. júla, keď vládne sily spustili operáciu s cieľom paralyzovať okruh právnikov pracujúcich pre ľudskoprávnych aktivistov, bolo zadržaných a vypočúvaných takmer 300 osôb.

Peking 3. augusta (TASR) - Čínskeho aktivistu uznal dnes súd v meste Tchien-ťin na severe Číny za vinného z ohrozovania bezpečnosti štátu a ohrozovania stability spoločnosti, za čo ho odsúdil na sedem rokov väzenia. Stalo sa tak v druhom súdnom procese, ktorý nasleduje po vlaňajšom zatknutí vyše 300 ľudskoprávnych aktivistov a právnikov.

Ako informovala agentúra DPA, prokurátor dnes pred súdom uviedol, že odsúdený Chu Š'-ken viedol ilegálnu organizáciu, ktorá školila svojich členov v tom, ako viesť protivládne protesty v citlivých záležitostiach.

Táto organizácia mala podľa súdu "ideológiu, metódy a postupnosť krokov, ako dosiahnuť svoje ciele".

Chu, ktorý pochádza z provincie Ťiang-si na juhovýchode Číny, predtým strávil vo väzení 14 rokov za kontrarevolučnú činnosť. Na slobodu sa dostal v roku 2008. Súd dnes pri vymeriavaní trestu zobral do úvahy, že Chu je recidivistom.

Čaj Jen-mina, Pekinčana a údajného Chuovho komplica, súd v utorok odsúdil na tri roky väzenia so štvorročných odkladom po tom, ako ho uznal za vinného z pokusu o zvrhnutie štátnej moci.

Tento týždeň by sa v Tchien-ťine mali uskutočniť ešte súdne procesy s ďalšími dvoma ľudskoprávnymi aktivistami.

Od vlaňajšieho 9. júla, keď vládne sily spustili operáciu s cieľom paralyzovať okruh právnikov pracujúcich pre ľudskoprávnych aktivistov, bolo zadržaných a vypočúvaných takmer 300 osôb. Väčšinu z nich potom úrady prepustili na slobodu. Podľa ľudskoprávnych aktivistov je vo väzbe stále 16 právnikov a aktivistov, pričom voči trom z nich nedávno vzniesli obvinenie z pokusu o zvrhnutie súčasného čínskeho vedenia.

Súdne procesy so zadržanými sú podľa agentúry AP súčasťou nového postupu vlády prezidenta Si Ťin-pchinga voči disentu, pričom k útokom a tlaku na aktivistov a mimovládne organizácie sa používajú sofistikovanejšie právne nástroje.

Aktivisti ako Chu a Čaj pracovali v disente samostatne alebo spolupracovali s advokátskymi kanceláriami pri zhromažďovaní dôkazov o zneužívaní moci súčasným čínskym vedením, organizovali pouličné protesty a šírili svoje myšlienky prostredníctvom internetu. Ich aktivity čínske úrady ostro odsudzujú ako zasahovanie do právneho konania.