Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

V Číne zvýšia dôchodkový vek, stále bude patriť medzi najnižšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

So zavádzaním politiky sa začne v januári budúceho roka, informovala o legislatívnej úprave štátna televízna stanica CCTV.

Peking 13. septembra (TASR) - Čína od budúceho roka zvýši vek odchodu do dôchodku, ktorý je momentálne jeden z najnižších vo vyspelých ekonomikách sveta, píše TASR na základe piatkovej správy agentúry AP.

Tento krok sa vzhľadom na úbytok obyvateľstva a starnúcu pracovnú silu všeobecne považuje za oneskorený.

Zmena politiky sa bude uskutočňovať postupne v priebehu 15 rokov, pričom dôchodkový vek mužov sa zvýši na 63 rokov, a na 55 až 58 rokov pre ženy v závislosti od vykonávanej práce. V súčasnosti platný dôchodkový vek je 60 rokov u mužov a 50 rokov u žien v robotníckych profesiách - a 55 v prípade administratívnych a iných kvalifikovaných pozícií.

So zavádzaním politiky sa začne v januári budúceho roka, informovala o legislatívnej úprave štátna televízna stanica CCTV. Zmena sa bude uplatňovať postupne v závislosti od dátumu narodenia pracovníka.

"Čoraz viac ľudí dovršuje dôchodkový vek, a dôchodkový fond je tak vystavený vysokému tlaku. Z tohto dôvodu som presvedčený, že teraz treba podniknúť zásadné kroky," povedal Siou-ťien Pcheng, výskumný pracovník na austrálskej Victoria University, ktorý sa zaoberá populáciou Číny a jej väzbami na hospodárstvo.