Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

V Dánsku objavili vzácny súbor vikinských strieborných náramkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Objav urobil začiatkom roka 22-ročný študent archeológie pomocou detektora kovov.

Kodaň 19. augusta (TASR) - V Dánsku sa našlo sedem starobylých strieborných náramkov, ktoré svedčia o pozoruhodnej šírke pôsobnosti Vikingov, uviedlo v pondelok múzeum Moesgaard. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Jeden z náramkov - pochádzajúci z deviateho storočia - bol inšpirovaný vzormi z dnešného Ruska alebo Ukrajiny, zatiaľ čo ďalšie sú škandinávskeho typu, ktorý neskôr ovplyvnil náramky v Írsku.

Archeologický poklad bol nájdený neďaleko Aarhusu a ukazuje, ako bolo toto druhé najväčšie dánske mesto spojené "s Východom a Západom", povedal historik Kasper Andersen z mestského múzea Moesgaard.

"Ide o rané exempláre, ktoré nám pomáhajú lepšie pochopiť, ako Vikingovia v tejto časti Škandinávie fungovali v globálnom svete od západnej Ázie až po severný Atlantik. Je to prvýkrát, čo sme uskutočnili takýto nález blízko Aarhusu, takže je to nezvyčajné a veľmi zaujímavé," dodal.

Vikinské obchodné siete sa v čase svojho najväčšieho rozmachu rozprestierali od Grónska a okrajov Severnej Ameriky až po Turecko a Strednú Áziu. Artefakty sa používali ako šperky aj ako platidlá, pričom každý z nich dodržiaval hmotnostnú normu.

Objav urobil začiatkom roka 22-ročný študent archeológie pomocou detektora kovov. Gustav Bruunsgaard našiel severne od Aarhusu jeden náramok, o niekoľko dní neskôr sa tam vrátil a objavil ďalších šesť kusov.

"Na mieste sme uskutočnili vykopávky, ale neobjavili sme žiadne ďalšie artefakty," povedal Andersen.

"Predpokladáme, že náramky tam niekto zakopal, aby ich ukryl, ale nikdy si ich už nevyzdvihol," vysvetlil historik.