Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

V Daruvare vyhlásili na stredu deň smútku za obete masovej streľby

Policajt hliadkuje neďaleko zariadenia pre seniorov v kúpeľnom meste Daruvar, asi 130 km východne od Záhrebu v pondelok 22. júla 2024. Foto: TASR/AP

Podľa chorvátskych médií je strelec vojnový veterán, ktorý bojoval v chorvátskej vojne za nezávislosť pri rozpade Juhoslávie v rokoch 1991 až 1995.

Záhreb 23. júla (TASR) - Chorvátske mesto Daruvar vyhlási na stredu deň smútku za obete pondelkovej streľby v miestnom zariadení pre seniorov, ktorá si vyžiadala šesť mŕtvych a niekoľko zranených. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Podľa utorkového vyhlásenia miestnych úradov budú vlajky v meste stiahnuté na pol žrde a z rešpektu k obetiam streľby budú zrušené spoločenské a kultúrne podujatia. "Sympatizujeme s rodinami tých, ktorí boli tragicky zabití a vyjadrujeme im úprimnú sústrasť," uvádza sa vo vyhlásení.

Strelec v pondelok usmrtil v domove pre seniorov v Daruvare piatich klientov zariadenia a jedného zamestnanca. Chorvátske médiá pritom potvrdili, že jednou z obetí na životoch bola strelcova matka. Pri streľbe tiež utrpeli zranenia šiesti ľudia, pričom štyria sú naďalej hospitalizovaní.

Útočník po streľbe z miesta ušiel, no polícii sa ho podarilo neskôr chytiť. Motív jeho konania zatiaľ nie je jasný, uvádza agentúra HINA. Chorvátska prokuratúra však v utorok uviedla, že nariadila prešetrenie všetkých okolností incidentu a okolností súvisiacich s podozrivým.

Podľa chorvátskych médií je strelec vojnový veterán, ktorý bojoval v chorvátskej vojne za nezávislosť pri rozpade Juhoslávie v rokoch 1991 až 1995.

K podobným streľbám dochádza v Chorvátsku len zriedkavo. Pondelkový incident je jedným z najhorších v Chorvátsku od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991.

Susedným Srbskom však vlani otriasli viaceré masové streľby vrátane útoku v škole v Belehrade, pri ktorom zomrelo desať ľudí.