Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

V dvoch okresoch Kurskej oblasti nariadili povinnú evakuáciu

Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany ruský raketový útok na Ukrajinu z neznámeho miesta 10. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajina tvrdí, že jej jednotky postúpili desiatky kilometrov do ruského územia a zmocnili sa desiatok osád vrátane pohraničného mesta Sudža.

Moskva 16. septembra (TASR) - Operačné veliteľstvo Kurskej oblasti na západe Ruska nariadilo povinnú evakuáciu obcí v Ryľskom a Chomutovskom okrese, ktoré sa nachádzajú v 15-kilometrovej zóne od hraníc s Ukrajinou. Prostredníctvom príspevku na komunikačnej platforme Telegram to podľa agentúry AFP oznámil gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov, píše TASR.

Rozhodnutie o evakuácii podľa Smirnova prijali "na základe operatívnych informácií" s cieľom "zaistiť bezpečnosť" civilistov. Gubenátor pritom nespresnil, ktoré obce budú evakuované, a neuviedol ani počet evakuovaných. V danom 15-kilometrovom pásme sú desiatky dedín a miest, pripomenula AFP s tým, že ruská armáda zrejme v Kurskej oblasti stupňuje protiofenzívu. Moskva tvrdí, že od minulého týždňa sa opäť zmocnila desiatky dedín.

Od začiatku ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti na začiatku augusta v dôsledku ostreľovania zahynulo 31 ľudí a ďalších 243 civilistov utrpelo zranenia. Svoje domovy muselo opustiť vyše 150.000 ľudí, citovali ruské štátne médiá Smirnova.

Ukrajina tvrdí, že jej jednotky postúpili desiatky kilometrov do ruského územia a zmocnili sa desiatok osád vrátane pohraničného mesta Sudža.