Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

V Georgii ručne spočítajú všetky hlasovacie lístky

Voľby v USA. Foto: TASR/AP

Demokrati podali žalobu, ktorou napadli dva z predpisov týkajúce sa osvedčovania, proces by sa mal začať 1. októbra.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 20. septembra (TASR) - Volebný výbor v americkom štáte Georgia ovládaný republikánmi v piatok odhlasoval, že v štáte počas novembrových prezidentských voľbách prebehne ručné sčítanie hlasovacích lístkov, píše TASR. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na skupiny pre ochranu občianskych práv, by ručné sčítanie mohlo viesť k oneskoreniam, chybám či problémom s falšovaním volieb.

Po rozhodnutí o ručnom sčítaní hlasov, ktoré prešlo pomerom hlasov 3:2, bude Georgia jediným štátom v USA, ktorý zaviedol takúto podmienku ako súčasť normálneho procesu spočítania výsledkov, uviedla Gowri Ramchandranová, riaditeľka pre voľby a bezpečnosť Brennanovho centra pre spravodlivosť na Newyorskej univerzite, čo je ľavicový inštitút zaoberajúci sa verejnou politikou.

Georgia je jedným zo siedmich štátov bez jasných voličských preferencií, v ktorých sa pravdepodobne rozhodne o tom, kto vzíde víťazne zo súboja republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa a jeho demokratickej súperky Kamaly Harrisovej.

Päťčlenný volebný výbor s prevahou konzervatívcov v posledných mesiacoch schválil v Georgii mnohé zmeny volebného zákona. Skupiny zaoberajúce sa ochranou občianskych práv tvrdia, že tieto zmeny by mohli mať za následok, že na úrovni okresov bude dochádzať k oneskorenému osvedčovaniu volebných výsledkov alebo dokonca ich zamietnutiu, čo by voľby v štáte uvrhlo do chaosu.

Demokrati podali žalobu, ktorou napadli dva z predpisov týkajúce sa osvedčovania, proces by sa mal začať 1. októbra.