Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Zahraničie

V holandských školách zaviedli celonárodný zákaz mobilov v triedach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Aj Grécko a Taliansko zakázali používanie mobilov v triedach, zatiaľ čo v Nemecku sa o takomto kroku už nejaký čas diskutuje.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Amsterdam 2. septembra (TASR) - V Holandsku od pondelka platí celonárodný zákaz používania mobilných telefónov na školách. Zákaz na stredných školách platí už od začiatku tohto kalendárneho roka a teraz začalo platiť aj na základných školách. TASR píše podľa agentúry DPA.

Ministerstvo školstva v Haagu tvrdí, že mobilné telefóny rozptyľujú pozornosť žiakov, znižujú ich schopnosť sústrediť sa a preto negatívne vplývajú na výsledky vzdelávania.

Telefóny sa môžu na vyučovacích hodinách používať len ako učebná pomôcka, napríklad pri výučbe mediálnych zručností. Ďalšou výnimkou sú žiaci, ktorí sú na mobily a ich aplikácie odkázaní zo zdravotných dôvodov či postihnutia.

Zákazu mobilov na školách v Holandsku predchádzala často kontroverzná diskusia. Doterajší ministri školstva preto nepresadzovali celoštátnu reguláciu, pričom aj riaditelia škôl argumentovali v prospech nariadení na miestnej úrovni, píše DPA.

Časť rodičov tvrdila, že deti na základných školách by ešte vôbec nemali mať smartfóny, práve pre návykový charakter sociálnych médií.

Aj Grécko a Taliansko zakázali používanie mobilov v triedach, zatiaľ čo v Nemecku sa o takomto kroku už nejaký čas diskutuje. Nedávna štúdia Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) odporúča obmedzené a zodpovedné používanie mobilných telefónov na školách.