Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

V indickom teritóriu Džammú a Kašmír sa konajú prvé voľby po rokoch

Príslušníci indických polovojenských síl hliadkujú pred volebnou miestnosťou počas hlasovania v parlamentných voľbách v meste Marval na predmestí Šrínagaru, v indickej časti Kašmíru 18. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Deväť miliónov registrovaných voličov si v trojfázových voľbách vyberá poslancov do 90-členného zákonodarného zhromaždenia. Hlasy sa sčítajú 8. októbra a výsledky sa očakávajú v ten istý deň.

Šrínagar 18. septembra (TASR) - V indickom zväzovom teritóriu Džammú a Kašmír sa v stredu konajú prvé voľby za uplynulých desať rokov. Himalájska oblasť sa dlhodobo potýka s násilím militantov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Deväť miliónov registrovaných voličov si v trojfázových voľbách vyberá poslancov do 90-členného zákonodarného zhromaždenia. Hlasy sa sčítajú 8. októbra a výsledky sa očakávajú v ten istý deň.

"Svoj hlas som dal rozvoju. Posledných desať rokov sme nemohli uplatniť svoje demokratické právo a som rád, že ... môžem odovzdať svoj volebný lístok," uviedol 23-ročný prvovolič.

Džammú a Kašmír je jediné indické územie s moslimskou väčšinou. Od vyhlásenia nezávislosti Indie v roku 1947 si na celé územie robí nároky Pakistan a obe krajiny preto viedli dve vojny. V súčasnosti každá z nich spravujú iba časť územia.

Do roku 2019 mal Džammú a Kašmír pod indickou správou osobitný štatút čiastočnej autonómie. Vláda premiéra Naréndru Módího tento štatút zrušila a indický najvyšší súd potvrdil rozhodnutie vlády.

"Keďže sa začína prvá fáza volieb do zhromaždenia Džammú a Kašmíru, vyzývam všetkých ... aby volili v hojnom počte a posilnili oslavu demokracie," uviedol indický premiér na platforme X.

V minulosti sa povstalecké skupiny aktivizovali práve počas volebnej kampane v Kašmíre, a tak bola volebná účasť zväčša slabá. V aprílových a májových celoštátnych voľbách však zväzové teritórium zaznamenalo najvyššiu volebnú účasť za posledných 35 rokov (58,46 percenta).

V súčasných voľbách sa o podporu uchádzajú regionálne strany sľubujúce obnovenie osobitného štatútu či opozičná strana Kongres, ktorá sa spojila s významnou regionálnou skupinou. Celoindická strana BJP sľubuje rozvoj a koniec militantov.

Zákonodarné zhromaždenie bude mať právomoc diskutovať o miestnych otázkach, prijímať zákony a schvaľovať rozhodnutia o správe územia. Nemá však právo obnoviť osobitný štatút, to ostáva v kompetencii federálnej vlády.